De nieuwe talenten

Next is een talentontwikkelingstraject op maat en richt zich op film, documentaire, animatie, illustratie, virtual reality, games en visual effects. Het is een initiatief van Playgrounds, ondersteund door partners BROET, Natlab, St. Joost School for Art and Design, Submarine Channel, The Panics, Kaboom film festival, Herrie Film & TV, Studio Biarritz en BredaPhoto. Vertegenwoordigers van deze organisaties en twee voormalig Next talenten vormden de selectiecommissie die uit 35 genomineerden acht makers kozen voor het traject.
 

De volgende makers zijn voor komend jaar geselecteerd: 
Tim Ewalts, Kanso Ogbolu, Irma Beatriz Peniche Silva, Conform Cox, Indah Hijmans, Nina Noel Raaijmakers, Paul Staring en Niek Vergeer. 

Met deze groep van acht makers en verhalenvertellers selecteerde de commissie filmmakers die een duidelijke artistieke handtekening hebben en verhalen vertellen die minder vaak gehoord worden. Bovendien kiezen deze nieuwe stemmen ervoor om hun soms schurende verhalen op verschillende innovatieve en discipline-overstijgende manier te laten zien via installaties, AR-belevingen, (korte) documentaires, muziekvideo’s en webseries. Al hun werk ademt cinema, maar zij zoeken naast de meer traditionele paden juist ook onconventionele manieren om hun publiek te bereiken. 
 
Met de acht geselecteerde talenten wordt een jaar lang een persoonlijk programma ontwikkeld en doorlopen. De deelnemers presenteren tijdens een event passend bij hun positionering en project de resultaten van hun onderzoek en ontwikkeling. Workshops en masterclasses worden op maat ontwikkeld. Dit workshopprogramma wordt voor een deel ook opengesteld voor andere filmmakers en animatoren zodat meer Nederlands talent zich kan professionaliseren en verdiepen. Daarmee draagt het programma bij aan de creatieve sector in de provincie.  
  
Next wordt mogelijk gemaakt door Provincie Noord-Brabant, Kunstloc, het Nederlands Filmfonds en Netflix.

 

Succesverhalen van eerdere deelnemers

Sinds 2016 heeft het Next Talent Program, onderdeel van Talenthub Brabant, 33 filmtalenten begeleid en gecoached. In 2023 doorlopen opnieuw acht nieuwe young professionals dit talentontwikkelingstraject op maat. Makers die eerder het traject doorliepen, kregen een boost voor hun carrière. 
 

Next-deelnemer Marleine van der Werf werd opgemerkt door Sundance en als toptalent onder de vleugels genomen door dit wereldberoemde festival. VR-artist Iris van der Meule en animatieregisseur Juliana Erazo verdiepten zich met hulp van Next in een succesvol fondsenwervingstraject. Josefien van Kooten kreeg de ruimte om hun documentaires verder te ontwikkelen binnen het Teledoc Campus-traject. En Dwight Fagbamila werd geselecteerd voor het PlayLab van de vermaarde regisseur Apichatpong Weerasethakul (Palme d’Or winnaar).


 

Meer over Next