Sinds de kunstacademie is Dwight geïnteresseerd in de rol van familiegeschiedenis en de impact die ouders bewust en onbewust op hun kinderen hebben. Als zoon van een Nederlandse witte moeder en een Nigeriaanse zwarte vader weet hij maar al te goed hoe het is om tussen twee culturen op te groeien en het gevoel te hebben nergens thuis te horen: in Nederland is hij zwart, en in Nigeria is hij wit. Een schrijnende tegenstelling die de rode draad vormt in zijn werk.

Hij maakte de indrukwekkende film Babatunde, die lovende kritieken kreeg. Samen met Ashar Medina schreef hij Rêverie en werkt hij momenteel aan zijn eerste speelfilm FEMI, over de gebroken Omar die te maken heeft met zijn vader die op jonge leeftijd stierf voordat zijn eigen kind geboren werd.
 

de partners in next
Filmmaker Dwight Fagbamilla vertelt persoonlijke verhalen veelal gevoed door zijn eigen achtergrond. Hij focust op complexe thema’s als ouderschap, schuld & boete, onderdrukt racisme, vervreemding en identiteit. Zijn films onderzoeken deze thematieken, en ademen op alle manieren ‘cinema’. Wij zien veel potentie in deze gedreven hybride maker. Zijn ontwikkelplan is realistisch, getuigt van zelfreflectie, is ambitieus, steekt in op financiering en geeft duidelijke handvaten om zijn traject vorm te geven. ”