In haar afstudeerfilm All The Pretty Little Horses onderzocht ze de moeizame relatie met haar vader. Daarna maakte ze samen met Anna Witte twee korte films waaronder de film Good People waarin de makers hun eigen positie onderzoeken tijdens het filmen van vluchtelingen die aankomen op het eiland Lesvos. In 2016 won deze film de ‘BN|deStem-cultuurprijs’ voor korte films.

In haar films stelt Josefien zich kwetsbaar op, zowel in persoonlijke verhalen als in verhalen die zich in een sociale context bevinden, hierbij zoekt ze naar eigenzinnige manieren om een verhaal te vertellen. Op een observerende wijze weet ze altijd dichtbij haar onderwerp te komen en een verhaal te laten zien vol emotie.

In september 2020 bracht Josefien de korte documentaire HONDS uit voor de KRO-NCRV in het kader van de Teledoc-Campus. Deze film werd geselecteerd voor de Gouden Kalf-competitie.

Naast het regisseren van haar eigen films is ze ook soms werkzaam als editor voor documentaire films. Het edit proces ziet ze als het belangrijkste aspect van het maken van de film: daar komt alles samen en wordt bepaald welke sfeer en lijn de film volgt.

Meer weten over Josefien? Luister hier de KONKAV-podcast waarin ze vertelt over haar werk.