Geïnspireerd door rustgevende muziek stelde Verhoeven als doel om muziek te componeren waarbij de luisteraar kan ontspannen en de prikkels van de dagelijkse drukte kan verwerken. Om deze muziek te kunnen componeren onderzocht Verhoeven de werking van het menselijk brein. Hij raakte geïntrigeerd door wat voor effecten muziek heeft op het brein en op wat voor manier muziek wordt verwerkt door het brein. Daar is de titel ‘Thalamus’ uit ontstaan, de naam voor de hersenkern die onmisbaar is bij het verwerken van muziek.

Naast de natuurrijke omgeving  hadden de bewoners van Park Zuiderhout een groot effect op het creatieproces van Verhoeven’s nieuwe muziek. Door de gesprekken en het bijwonen van misdiensten raakte Verhoeven verslingerd aan klassieke muziekstijlen als gregoriaans, barok en renaissance. Deze stijlen combineerde hij vervolgens met geluiden uit zijn eigen muziekwereld, de wereld van synthesizers en keyboards. Het resultaat is een kruisbestuiving geworden, waarbij de klassieke en de digitale wereld elkaar ontmoeten en  invloeden langskomen van onder andere ambient, new age, post-rock en psychedelische muziek.

8090

In maart 2022 werd de muziek van ‘Thalamus’ in de kapel van Park Zuiderhout live ten gehore gebracht voor de lokale bewoners. Vervolgens werd deze muziek in mei 2022 gepresenteerd tijdens drie intieme sessies in theater De Nieuwe Vorst. Ook was de muziek te horen bij de expositie ‘De Ontmoeting’, die in januari 2023 werd geopend in het Chassé Theater, in samenwerking met het Stedelijk Museum Breda. Op deze locatie presenteerde Verhoeven een installatie waarbij geluid, beeld en geur voor het eerst bij elkaar kwamen. Daarna was het project, begeleid met nieuwe visuele werken, in maart 2023 te zien in museum De Pont in Tilburg. In het najaar van 2023 presenteerde Verhoeven zijn nieuwe muziek op festivals November Music en Amsterdam Dance Event.

8091

Rondom de residentieperiode en het opnameproces van het album is er door Gijs Walstra een mini-documentaire gemaakt. In deze film zien we Verhoeven aan het werk in Park Zuiderhout en tijdens  de uitvoering in de kapel voor de lokale bewoners. De film was geselecteerd voor het internationale muziek documentaire- festival In-Edit, waardoor de film  te zien was in Melkweg, Amsterdam. De eerste single 'Aphasia' verschijnt 26 januari via Intercept records.
Volg Ramses3000 op Instagram

8092

Meer Music Hub Brabant nieuws: