Bert Palinckx is artistiek directeur van November Music, sinds 1980 actief als contrabassist en stond onder andere aan de wieg van Paradox in Tilburg. “November Music kende ik in eerste instantie vooral omdat ik er zelf had gespeeld op de eerste, de vierde en vijfde editie. November Music ontstond in 1993 en bestond toen uit een reeks concerten, niet alleen in Den Bosch, maar ook in Tilburg en zelfs in Zeeland. Het was dus een beetje een circus van concerten. Het was veel jazz, elektronische muziek, geïmproviseerde muziek, gecomponeerde muziek. Het was altijd heel breed, maar het was geen festival. Ze noemden het een festival, maar het waren eigenlijk soloconcerten. Ik werd in 1999 gevraagd om in de organisatie te komen en mijn eerste gedachte was: Als je het een festival noemt, moet het 4 of 5 dagen duren. Het moet in één stad zijn, op verschillende plaatsen, waar mensen verschillende dingen op een avond kunnen zien.”

“Den Bosch is een kleine stad en het is moeilijk om een echt groot publiek te krijgen. Het is een oudere stad, er zijn niet zo veel jonge mensen hier. En toen, langzaam maar zeker, werden de bezoekersaantallen meer en meer. En toen dacht ik, er zouden meerdere concerten per avond moeten zijn. We werkten met vijf of zes verschillende locaties. En dus begonnen we twee of drie concerten tegelijk te geven. Dan konden mensen kiezen en vanaf dat moment zijn we enorm gegroeid. En de tweede groei was toen de Verkade fabriek werd geopend. Dat gaf het een extra push.”

“Dat was in 2005 en toen zijn we daar begonnen met één concert, op zondag. De Verkadefabriek werd een groot succes in Den Bosch en toen zijn we die zaal er steeds meer bij gaan betrekken en uiteindelijk is de organisatie van November Music in 2009 ook naar de Verkade fabriek verhuisd. En vanaf dat moment is het festival enorm gegroeid. Tijdens het festival werd het weekend altijd veruit het beste bezocht, dus we besloten om November Music uit te breiden naar 10 dagen, zodat we twee weekenden hadden.”

Gedurende de jaren is November Music uitgegroeid tot hét belangrijkste internationale festival voor actuele muziek in Nederland. Het festival vindt plaats op verschillende locaties in 's-Hertogenbosch en is al verschillende jaren extra bijzonder door de toevoeging van het FAQ Festival voor elektronische muziek. Bovendien wordt er al sinds 2019 samengewerkt met Music Hub Brabant. Jonge makers worden  door November Music begeleid in hun persoonlijke ontwikkeling en producties op diverse onderwerpen zoals artistieke visie, financiën, productie, publieksbenadering en marketing. Op provinciaal niveau werkt November Musicsamen met Music Hub Brabant, waarbij jaarlijks enkele jonge talentvolle makers worden ondersteund door middel van coaching, netwerkvorming en het ontwikkelen van producties.

7961
Bert Palinckx

Paloma Lazaro Arteaga, Stef Joosten, Amin Ebrahimi, Oscar Peters en Ramses3000 op woensdag 8 november op November Music in de Verkadefabriek

Talentontwikkeling is één van de speerpunten van November Music vandaar dat er al enkele jaren met Music Hub Brabant wordt samengewerkt. In het eerste jaar werden Sanne Rambags, Rianne Wilbers, Eva van Pelt, Mathijs Leeuwis, Albert van Abbe, Julian Edwardes en Orkun Agir door November Music uitgenodigd. In 2020 waren dat Claire Adams, Sarah Neutkens, Yuri Rodenborgh, Jornt Duyx, Arvid & Mari en Sjoerd van Eijck. In 2021 kwamen Mathilde Nobel, Remy Alexander, Max Frimout, Jens Meijer en Koen Smits naar Den Bosch en in 2022 waren dat Marieke van de Ven, Pau Li Liem, Aura Bouw, Sjors van der Mark, Bruno Culotti en Emiel van den Dungen (Milio). Dit jaar zullen Paloma Lazaro Arteaga, Stef Joosten, Amin Ebrahimi, Oscar Peters en Ramses3000 op woensdag 8 november in de Verkadefabriek optreden.

Music Hub Brabant stelt zich op deze avond voor, zodat de nieuwsgierige luisteraar zich een avond lang kan onderdompelen in veelbelovende toekomstmuziek, zoals die van componist Amin Ebrahimi. Hij kwam eind 2018 vanuit Iran naar Tilburg om te studeren aan Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Inmiddels werkt hij als composer en dirigent, onder andere voor het Brabant Chamber Orchestra. Saxofonist Tom Sanderman speelt Amin’s werk ‘Persians Makes Walls of Bricks’ voor alle vier de saxofoons met behulp van een Loop Station, waarvoor Amin zich heeft laten inspireren door de architectuur van zijn geboorteland Iran. Dit is het resultaat van een compositieopdracht van De Link.

Ook Paloma Lazara Arteaga kwam vanuit het buitenland naar Tilburg om te studeren. Van kleins af aan is deze Spaanse omringd door muziek en nu ze haar studie heeft afgerond werkt ze aan spannende producties met daarin ruimte voor zang, dans en poëzie. Samen met kemenche speler Emine Bostanci speelt ze Spaanse traditonals en improvisaties.

Bassist Stef Joosten geeft les aan de AMPA en is een veel gevraagd speler en gaat zich nu meer als maker ontwikkelen. Komend jaar gaat hij de studio in om met verschillende duo bezettingen zijn werk ‘More Life’ op te nemen. Met dit project gaat Stef in de intieme duosetting op zoek naar introspectie en verbinding tussen twee (muzikale) identiteiten. Op November Music speelt hij samen met pianist Jeroen van Vliet delen uit ‘More Life’ en improviseren ze.

Zowel Oscar Peters als Ramses3000 begeven zich op het experimentele elektronische pad, en hebben inmiddels een goede reputatie opgebouwd. Zo schreef Oscar een compositie voor het Rewire Festival en tourde Ramses3000 de wereld over met het Caïro Liberation Front, ook zij zullen te zien zijn in de Verkadefabriek.

“Doordeweeks doen we wat meer voor ‘de specialisten’ en besteden we aandacht aan educatie en talentontwikkeling, zoals de samenwerking met Music Hub Brabant op de woensdagavond.” aldus Bert. “Op die avond laten we dit jaar vijf talenten uit het Music Hub Brabant traject optreden. Hoe leuk is het om al die talenten op één avond te laten zien? En dan kunnen ze naar elkaar luisteren en dan kunnen we programmeurs en andere professionals uitnodigen. Iedereen speelt 25 minuten en we werken met twee zalen. Het gaat dus heen en weer. Ook doen we elk jaar veel met ex-music-hubbers, zo hebben we de afgelopen jaren een podium geboden aan Aart Strootman, Jameszoo, Rianne Wilbers, Sanne Rambags, Bram Stadhouders, etc. Dus we houden ex-hubbers altijd in de gaten en proberen die mensen terug te halen naar November Music.” Meer info over de Music Hub Brabant avond in de Verkadefabriek vind je hier.

7964

Het programma van November Music is breed en divers, met aandacht voor verschillende genres en stromingen binnen de hedendaagse muziek. Zo zijn er concerten met klassieke muziek, jazz, wereldmuziek en elektronica. Daarnaast zijn er lezingen, workshops en andere activiteiten voor muziekliefhebbers. Elk jaar wordt een kunstenaar-in-residentschap toegekend aan een prominente componist, musicus of performer. In 2023 is celliste Maya Fridman de artist-in-residence. Fridman is een veelzijdige celliste die zich inzet voor de promotie van nieuwe muziek. Tijdens het festival zal zij verschillende concerten en workshops geven.

Palinckx: “Toen in 2016 Jeroen Bosch 500 jaar dood was, werd dat in ‘s Hertogenbosch groots herdacht. En omdat we ook iets met Jeroen Bosch deden tijdens het festival konden we toen voor het eerst naar 10 dagen gaan. Vanaf het begin gingen die twee weekenden als een speer en dan krijgt zo’n festival veel meer body, als het zo lang duurt… en dit jaar duurt het festival zelfs 12 dagen.”

Het volledige festivalprogramma is te vinden op de website van November Music, maar hier alvast enkele tips van ons en creatief directeur Bert Palinckx, naast de Music Hub Brabant avond die je natuurlijk niet mag missen:

John Zorn

De veelzijdige componist, bandleider, saxofonist en muzikale duizendpoot John Zorn keert op 3 en 4 november terug naar November Music. Hij brengt een uitgebreid concertprogramma mee, gevuld met muzikale kruisbestuivingen. In zijn gezelschap zijn onder andere Barbara Hannigan, Julian Lage, Bill Frisell, John Medeski en Jack Quartet te vinden. Tijdens het festival zal Zorn ook verschillende concerten geven met zijn band Naked City.

Jennifer Walshe en Rebecca Saunders

Tijdens November Music 2023 kun je ook het werk van twee van Europa's meest belangrijke componisten van dit moment, Jennifer Walshe en Rebecca Saunders, horen. Hun stukken worden uitgevoerd door Oslo Sinfonietta. Bovendien presenteren twee eigenzinnige Deense componisten, Simon Steen-Andersen en Christian Winther Christensen, hun werk aan het publiek. En voor het eerst treedt het Amerikaanse koor The Crossing op in een nieuwe muziektheaterproductie van componist David T. Little met het Ragazze Quartet. Het Duitse Ensemble Ascolta brengt nieuw werk van Rozalie Hirs. En tot slot zal Tristan Murail, een van de grondleggers van het spectralisme, zijn werk laten horen in een uitvoering door Het Collectief.

Bosch Requiem 2023 - Aart Strootman en Jan Rot

Voor de zevende keer laat November Music een nieuw requiem schrijven, dit keer met als titel 'Laatste Woorden'. Het libretto bestaat uit de letterlijke laatste woorden op papier van Jan Rot, die in het voorjaar van 2022 is overleden. Aart Strootman componeert een troostrijke reflectie op het leven. Het werk wordt onder andere uitgevoerd door Cello Octet Amsterdam en Mallet Collective.

Colours of Improvisation

Ook dit jaar kun je tijdens Colours of Improvisation weer genieten van twee internationale topgroepen die laten horen hoe jazz en improvisatiemuziek in verschillende delen van de wereld een compleet eigen karakter hebben. Accordeonist Frode Haltli brengt met zijn 10-koppige groep jazz, Noorse folk en kamermuziek samen tot een indringende en beeldende sound. Saxofonist Donny McCaslin, bekend van David Bowie's Blackstar, presenteert urban jazz in een opzwepende mix van jazz, elektronica en rock, met niemand minder dan Antonio Sánchez (Birdman) op drums. Dit is wat de band over hun nieuwe opnamen zegt: “De enorme, langdurige inspiratie die Bowie op de band had, houdt niet op bij deze opname, maar McCaslin komt met ‘I Want More’ misschien wel het dichtst in de buurt van het ontdekken van een nieuwe klankenwereld die zich onderscheidt van degene die ze hebben gecreëerd op Blackstar.”

Kaarten voor November Music 2023 zijn nu te koop! Laat je onderdompelen in meer dan 100 concerten op diverse locaties in 's-Hertogenbosch van 1 t/m 12 november. Paloma Lazaro Arteaga, Stef Joosten, Amin Ebrahimi, Oscar Peters en Ramses3000 zie je op woensdag 8 november tijdens de Music Hub Brabant avond in de Verkadefabriek .Ontdek de veelzijdigheid van de muziekwereld en laat je verrassen door grensverleggende optredens!

www.novembermusic.net

7979

Overig nieuws Music Hub Brabant