Goede klik

Een repetitieruimte op een gewone dinsdagmiddag. Beeldend kunstenaar Remy Neumann en multi-instrumentalist Jornt Duyx werken aan een gezamenlijke performance. Ze kennen elkaar via TalentHub Brabant, waar ze beiden alumnus van zijn. “Er was een bijeenkomst voor alle talenten bij Galerie Pennings in Eindhoven. Daar ontmoette ik Rianne Wilbers, die toen in Music Hub Brabant zat. Omdat het zo goed klikte, hielden we contact. Zij heeft later muziek voor een film van mij gemaakt. Zo leerde ik ook Jornt kennen, hij maakte het arrangement voor dat stuk”, herinnert Remy zich. Jornt: “Onze interesses komen sterk overeen. In onze gesprekken gaat het al snel over dromen en het onderbewuste. Dat was voor ons een mooie aanleiding voor een gezamenlijk werk.”

Experiment

Hoe ‘activeer’ ik mijn schilderijen? Het was een vraag die al langer in Remy Neumanns hoofd spookte. Door de samenwerking met Jornt kreeg dat concreet vorm. “Een muzikale performance heeft een ander tijdsbestek dan een schilderij. Naar muziek blijf je als het goed is voor de volledige duur van een stuk luisteren. Mijn beeld moet daar dus op aan sluiten.” Op basis van een dromendagboek dat hij bijhield, aangevuld met droomervaringen van Jornt, maakt Remy schilderingen. Tijdens de opvoering creëert hij hier - met behulp van een soort minitheater waarvan hij zelf poppenspeler is - een live action animatie van. Remy: “Voor mij is dit compleet nieuw. Ik zie het ook als een experiment. Er mogen dingen fout of anders gaan. Het is sowieso erg tof om te merken hoe het werkt met Jornts muziek, en wat de reactie van het publiek is.” Jornt: “Het is heel interessant om dit onderzoek samen te doen. We hebben ieder net onze eigen ideeën of invalshoeken. Dat audiovisuele, ambachtelijke is iets waar we volgens mij allebei in verder willen. En in mijn eentje was ik sowieso nooit tot dit idee gekomen.”

6020
still uit de performance van Remy Neumann en Jornt Duyx

In de TalentHub Brabant krijgen talenten die door de sector zelf worden uitgekozen, ondersteuning op maat via een netwerk van festivals, podia, presentatie-instellingen en andere (culturele) organisaties. Talenten ontwikkelen zo hun artistieke signatuur, verbinden zich met hun (toekomstige) publiek en introduceren hun werk bij professionals, de politiek, fondsen en de media. Een overkoepelend programma van onder meer kennisbijeenkomsten en podcasts en videoportretten waarbij talenten elkaar interviewen koppelt alle hubs aan elkaar. In de afgelopen jaren ontstond er zo een netwerk tussen de hubs en de verschillende talenten.  

Je doet het nooit alleen

Ook Bart van Dongen (directeur van POM, één van de bij Music Hub Brabant betrokken podia) onderschrijft het belang van discipline overstijgend samenwerken. Hij speelde al langer met het idee om de talenten in Music Hub te koppelen aan talenten met een meer beeldende achtergrond. “In de kunsten doe je het nooit alleen. Het is dus belangrijk dat je een netwerk opbouwt dat bij je past”, legt hij uit. “Bovendien wordt voor muzikanten het online platform steeds belangrijker. Dan moet je ook nadenken over de beeldtaal die je daarbij inzet.” Samenwerking met een beeldend kunstenaar helpt musici daarover na te denken, meent Bart. “Juist door uitwisseling tussen disciplines ontstaan goede, vernieuwende ideeën. Ideeën waar je in je eentje misschien nooit op was gekomen. En dat kan verder gaan dan beeldtaal voor online uitingen alleen.” Music Hub Brabant vond hiervoor een partner in Inversie, een hub die beeldend kunstenaars begeleidt. Coördinator Sanne Muiser: “Eén van onze talenten, Ursa Prek, wordt as we speak gekoppeld aan een muzikant. Samen gaan ze een pressure cooker in. Dat betekent: een week lang samen maken, optreden en that’s it. Gewoon doen, en niet teveel praten. Daar leer je het meest van.” Het zou het tofst zijn als de talenten een modus vinden waarin ze elkaar versterken, meent Sanne. “Dat er een heel fijn soort synergie ontstaat, waardoor je ieder enorm staat te pieken. De een met beeld en de ander met muziek. En dat je elkaar daarin vindt. Dat is een verbreding en verdieping van je kunde als maker.”

6023
Bart van Dongen en Sanne Muiser (foto: Jimena Gabriella Gauna)

Breder dan je eigen branche

Er is nog een andere reden om netwerken buiten de muziekscene bij talenten uit de MusicHub te stimuleren, vertelt Bart van Dongen. “De meeste muzikanten moeten het voor werk ook hebben van contacten van buiten deze branche. Er zijn simpelweg te weinig podia voor het grote muzikale aanbod dat er is. Daarom is het slim om ook buiten de reguliere paden te treden, en zo werk voor jezelf te creëren.” Sanne herkent dit wel. Juist doordat muzikanten en beeldend kunstenaars over het algemeen anders naar de wereld kijken, kunnen ze elkaars artistieke signatuur helpen verbreden. “Je proeft door samen te werken van elkaars manier van denken en redeneren. Dat kan erg inspirerend zijn.” Bovendien, denkt ze, zijn juist de deelnemers uit de talenthubs erg ontvankelijk om van elkaar te leren. “Je gaat allebei door een bepaald ontwikkeltraject heen. Dat maakt het effect van zo’n samenwerking tussen een klankdenker en een beelddenker alleen maar groter.” De samenwerking tussen Inversie en Music Hub is op het moment van schrijven pas net gestart. Wat hoopt Sanne dat er gebeurt? “Als het goed is verbreed zo’n samenwerking je werkveld én je blikveld. Juist omdat het de hokjes van disciplines overstijgt. Ook zonder dat je er direct opdrachten aan overhoudt, geeft het je als maker een rijkere wereld. En dat helpt je dan weer verder in je artistieke en zakelijke ontwikkeling. Dus waardevol is het hoe dan ook.”

Visualisatie

Meer weten over de connecties binnen TalentHub Brabant? Bekijk hier de datavisualisatie die we maakten over de periode 2018-2020.