De landelijke retraite in de zomer van 2023 werd een smeltkroes van creativiteit dankzij de rijke verzameling muziekapparatuur en artiesten. Het project, mede mogelijk gemaakt door Stichting Ateliers Tilburg, bracht solo-producers samen die normaal in isolement werken. Door samenwerking en kennisdeling ontstond een vruchtbare grond voor groei en ontwikkeling. Essentieel waren de dagelijkse luistersessies, waarbij de deelnemers elkaar van opbouwende feedback voorzagen. Deze open en vrijblijvende benadering stimuleerde creativiteit en resultaten, met het plezier in muziek als bindende factor. Deze residentie culmineerde in een presentatie tijdens het Best Kept Secret festival in Hilvarenbeek, waar de deelnemers een vijf uur durend tijdslot kregen om hun artistieke ontwikkelingen te delen. Dit samenvallen met het festival, dat jaarlijks een soortgelijk project faciliteert onder leiding van dance-producer Pitto, was een gelukkige toevalligheid.

8127

Geïnspireerd door het succes van deze samenkomst, nodigden de Willem Twee studio’s in ‘s-Hertogenbosch de drie producers uit voor een nieuwe residentie in de eerste week van februari. Ditmaal lag de focus echter op persoonlijke ontwikkeling in plaats van samenwerking. Yannick licht toe: "Als producer werk je erg veel alleen en we wilden voor deze residentie uit die bubbel komen om op die manier tot een uitwisseling te komen van kennis en genres. Daarnaast staan er in de Willem Twee studios erg speciale apparaten, waar geen van ons drieën ooit eerder mee had gewerkt. Zowel Rikkert als Hans, beide verbonden aan deze Willem Twee studios, hebben ons wat dat betreft veel nieuwe dingen geleerd die we nu weer meenemen in ons creatieve proces."

Deze vijfdaagse ontdekkingsreis in 's-Hertogenbosch was vooral voor de producers een kans om nieuwe horizonten te verkennen. Yannick reflecteert: “Wat dat betreft was het een heerlijke week. We konden ons 5 dagen lang totaal focussen op onszelf en de spullen in de studio gebruiken om ons meer te ontwikkelen. Zo werkten we met tape, een voor ons totaal nieuwe manier om samples te maken en deze letterlijk te knippen. We kregen workshops van Hans om met apparatuur te werken die je bijna niet meer kunt vinden. Dit alles leidde tot nieuwe inzichten en geluiden, iets waar je als producer altijd naar op zoek bent.”

8126

De begeleiding in de studio was cruciaal. De kennis en het enthousiasme van Hans en Rikkert, die de studio's beheren, waren een onuitputtelijke bron van inspiratie en hun expertise hielp de producers snel vertrouwd te raken met onbekende apparatuur, wat leidde tot inspirerende nieuwe muzikale vormen.

8125

Het vervolg op deze residentie in Den Bosch zal een optreden op 16 maart in concertzaal Willem Twee in Den Bosch zijn onder de naam "Send // Return', waarbij French II, Ramses3000 en Milio gebruik zullen maken van de geluiden die in de studio's zijn gecreëerd. Dit wordt een improvisatieset, waarbij ook enkele bevriende producers en DJ's zullen worden uitgenodigd, een passende epiloog voor een reeks baanbrekende muzikale ontmoetingen. Volg Ramses3000 op Instagram en meer info over de show op 16 maart vind je hier!
Foto's: Simone Michielsen

Meer Music Hub Brabant nieuws: