Frank Klick had al een behoorlijke staat van dienst opgebouwd met het Tilburgse collectief ‘Bangana Gangbangers.’ Daarmee traden ze namelijk al in binnen- en buitenland mee op. Toen aan dat project een einde aan kwam besloot Frank solo door te gaan als producer, onder de naam French II. De eerste release werd eind 2019 uitgebracht. “Op een gegeven moment werd duidelijk dat we gingen stoppen met Bangana en vanaf toen ben ik me gaan focussen op een solo carrière en dat viel niet mee. Met het collectief hadden we toch een soort van drum ’n bass achtige sound en ik wilde meer naar een clubachtige sound. Maar die sound zit toch echt wel anders in elkaar en dus moest ik aan de bak. Uiteindelijk kwam toen mijn eerste release uit en die werd boven verwachting goed ontvangen, iets wat mij weer een enorme boost gaf om door te gaan.”

Echter kwamen we vlak na die release, en boost, in een pandemie terecht en dus kon French II het online succes niet door zetten naar de clubs door middel van shows. “Doordat ik niet kon doorpakken met shows ben ik weer verder gegaan met muziek maken en ook die werd goed ontvangen, zowel online als op plekken waar nog wel feesten werden georganiseerd, zoals in Engeland.” De muziek die Frank nu maakt heeft invloeden uit de UK garage en breakbeat en wordt door hem zelf benoemd als UK club, wat hij ziet als een verzamelnaam van verschillende stijlen die hij in zijn werk combineert.

Draaimolen Agency: French II

Ondertussen is French II ontdekt door velen en is zijn muziek onder andere voorbijgekomen op BBC1 radio en vele online radiostations. “Het is erg fijn samenwerken met Frank, omdat hij al zoveel ervaring heeft en duidelijk weet wat hij wil,” aldus Daniël Nagelkerke, programmeur bij 013 en coach van Frank in het Music Hub traject. ”Hij gaat dit jaar aan een nieuw album werken en daar staat dit traject grotendeels van in het teken. Er liggen al 2 EP’s klaar die dit jaar zullen verschijnen, maar er wordt dus ook aan een nieuw album gewerkt dat hopelijk eind dit jaar, of begin volgend jaar uit zal komen. We willen eigenlijk de goede weg die Frank nu al bewandelt door het Music Hub Brabant traject in een stroomversnelling zien te krijgen. Dat wil zeggen dat we willen gaan proberen vanuit een groter profiel te werken, daardoor grotere shows te kunnen gaan doen en zijn naam groter te maken.”

Zo wil French II graag in dit traject met een groot pers/promotie bureau gaan werken om zo meer voet aan de grond te krijgen en zijn muziek op de juiste plekken terecht kan laten komen. “Een van de dingen die we aan willen pakken is de promotie. Tot nu toe zit daar nog niet echt een lijn in, maar ik wil met Daniël gaan kijken wie we kunnen inschakelen om dit goed op te zetten. Vooral voor de plaat waar ik nu aan ga werken is dat belangrijk."

Muziektheorie

Als onderdeel van het maken van die nieuwe plaat verhuist Frank naar Berlijn. “Ik zit op het Intercept label van Coloray, die een goede vriend van me is en die al een tijdje in Berlijn woont. Hij heeft me begeleid bij de switch naar deze nieuwe muziekstijl en steunt me op allerlei vlakken. Op het moment zitten er best wel wat producers op Intercept die lekker gaan en dat versterkt elkaar heel erg. Aangezien veel van de artiesten in Berlijn wonen, wil ik me daar ook gaan vestigen en kijken wat me dat op muzikaal gebied oplevert.”

Een ander onderdeel dat Frank tijdens het traject wil gaan aanpakken is de muziektheorie. “Ik heb echt nul instrumentaal-muzikale onderbouwing en alhoewel ik vroeger wel een paar jaar gitaar heb gespeeld, weet ik niets van de theorie. Eigenlijk ben ik maar gewoon begonnen met produceren en kan ik geen noot lezen. Daardoor merk ik dat ik af en toe gelimiteerd ben in wat ik kan maken. Met behulp van Music Hub Brabant wil ik daar aan werken, zodat ik wat meer weet van de theorie achter mijn muziek en zo ook op dat gebied kan groeien.”

Soundcloud van French II