Dit artikel is geschreven door Gerrit van den Hoven, voor het Brabants Dagblad
Alle foto's door Almicheal Fraay

In de zomer van 2014 werd de eerste lichting van Jump! gepresenteerd. Een talentontwikkelingstraject als springplank voor acht beeldend kunstenaars uit Brabant waarvoor vier Brabantse galeries en de provincie geld en begeleiding beschikbaar stelden. Die eerste lichting met onder anderen Roos Holleman en Marthe Zink is inmiddels losgelaten en de tweede lichting is sinds ruim een jaar onderweg. In Museum Jan Cunen presenteren de acht kunstenaars zich.

Het Osse museum gaat in het project Jump! een grotere rol spelen in waar het gaat om coaching en presentatie, zegt Merel van den Nieuwenhof, tentoonstellingsmaker bij Jan Cunen. Vandaar ook dat de groepstentoonstelling op de zolder van het Oss museum is. Daar presenteert het achttal zich met verve. Opvallend is de belangstelling voor wat duistere onderwerpen. In het werk van Jeroen Duijf, Remy Neumann en Rijkers & Blonk bijvoorbeeld is een serieuze interesse in dood en vergankelijkheid te bespeuren. Maar er is ook het haast vrolijke, kleurrijke en poëtische werk van Fang Mij (1990). Tijdens de coronacrisis werkte de aan galerie Jan van Hoof verbonden Fang aan het schilderij Het huis naast de altijd groeiende bloeiende tuin, op een veel groter formaat dan mensen van haar gewend zijn. Olieverf, acquarel en potlood gebruikt ze door elkaar. Ook zijn haar 26 aan de zon geschreven brieven in een geluidsparaplu te horen: ‘Beste zon, je mag best even dimmen’.

Gerrit van den Hoven
Daar presenteert het achttal zich met verve.”

Remy Neumann (1988) is verbonden aan galerie Mieke van Schaijk en studeerde aan de Bossche kunstacademie. Voor de expositie maakte kreeg hij een hoek van de zolder ter beschikking waar hij ter plekke een kunstwerk maakt. De alruinwortel, bekend van Harry Potter gebruikte hij als uitgangspunt voor een installatie waar je bijvoorbeeld met een zwarte handschoen een bonbon kunt proeven die eruit ziet als een spruitje. Het maakt duidelijk waar Neumanns kracht ligt: in het creëren van persoonlijke werelden.

Tilburger Guido van Amelsfoort (Luycks Gallery) timmert al stevig aan de weg. Van Amelsfoort (1986) werkt in keramiek waar hij vet geglazuurde beelden maakt van treintoestellen of blikjes. In Oss is een beeld te zien dat hij voor het eerst in brons maakte. Niet dat het veel uitmaakt, de signatuur van Van Amelsfoort is duidelijk herkenbaar. 

Jump!: Fang Mij, Guido van Amelsfoort, Jeroen Duijf, Maurits Wouters, Murat Yildiz, Remy Neumann, Rijkers & Blonk, Tessa Chaplin. Museum Jan Cunen, Oss, verleng t/m 24 mei 2021.

Museum Jan Cunen

Wil je contact opnemen?

Mail naar Coördinator jump!