Aangenaam!

Mijn naam is Sandro van der Leeuw. Ik ben geboren in 1990 te Den Bosch en opgegroeid in Maren-Kessel, een dorp aan de Maas, op 15 kilometer afstand van Den Bosch.

Ik heb mijn Bachelor ACW behaald in Nijmegen. Daarna heb ik een master Jeugdliteratuur cum laude afgerond aan Tilburg University. In 2018 behaalde ik mijn propedeuse Docent Beeldende Kunst en Vormgeving op ArtEZ (Arnhem).

Hoe ziet je carrière er tot nu toe uit?

Op het moment focus ik me op het manuscript van mijn eerste novelle, afgewisseld met het schrijven van een kort verhaal hier en het voordragen van een ander daar. Als maker is professioneel gezien mijn acteerdebuut in ID, een educatieve voorstelling over (gender) diversiteit van Theater AanZ, een absoluut hoogtepunt. Net als mijn tijd op de kunstacademie, waar ik het fotograferen en tekenen (her)ontdekte. Voor de schrijver in mij is het balletje later gaan rollen. Hoewel ik als student al columns schreef voor het Nijmeegse studentenblad (ANS) en wetenschappelijke artikelen voor Literatuur Zonder Leeftijd, neem ik mezelf pas sinds enkele jaren echt serieus. Dat begon met mijn deelname in het Das Mag Kamp in 2016 en werd in 2019 bevestigd door mijn toelating voor WOLK. Het is tijd om vol gas vooruit te gaan en alles waar ik van hou en waar ik goed in ben te combineren, te perfectioneren en het heelal in te knallen.

Op het toneel voelde ik dat wat ik al zolang gemist had: ik ben geboren om te creëren en om op scherp te stellen. Om mijn demonen aan anderen te laten zien, zodat zij er kracht en lering uit kunnen trekken. Dat gevoel stimuleerde me de pen weer op te pakken.”

Wat is het tofste/meest leerzame dat je tot nu toe hebt gedaan?

Dat moet met afstand mijn rol in ID zijn. Ik was nog volop herstellende van mijn tweede burn-out en had geen idee welke kant ik op wilde of op moest om een beter en fijner leven te kunnen leiden. Op het toneel voelde ik dat wat ik al zolang gemist had: ik ben geboren om te creëren en om op scherp te stellen. Om mijn demonen aan anderen te laten zien, zodat zij er kracht en lering uit kunnen trekken. Dat gevoel stimuleerde me de pen weer op te pakken en om eindelijk toelating te doen tot de kunstacademie. Dat gevoel heeft er voor gezorgd dat ik nu onderdeel uit mag, en kan, maken van WOLK. En daar rollen alleen maar mooie dingen uit. Zo is in maart één van mijn verhalen in een speciale bundel van Prometheus verschenen en staat er voor later dit jaar een novelle op stapel. 
 

Recente publicaties

ophelia

VirusVerhalen

 

don't let it just happen to you

Wide Open Writing

Juliet Gagnon (Watershed) over Sandro:

'Ik vind Sandro’s literaire werk erg authentiek, mede vanwege zijn rauwe en intense teksten en zijn interdisciplinaire benadering. Hij is een goede performer en zoekt continu naar nieuwe formats en mogelijkheden om zijn dynamische teksten te presenteren. Tijdens zijn tijd bij WOLK richt hij zich op de verdere ontwikkeling van zijn autonome, interdisciplinaire onderzoek. Maar ook op meer aardse zaken, zoals de manier waarop hij zijn werkzaamheden als maker het beste kan organiseren.’