Ontwikkeling van talent

“Voor deze eerste WOLK hebben we allemaal in ons netwerk gekeken en rondgevraagd en van daaruit een selectie van zes schrijvers gemaakt. Het was best spannend, want Tilt, Poetry Circle en Watershed hebben ook allemaal hun eigen talentontwikkelingsprogramma. Dus dat was even aftasten in het begin, maar we zijn allemaal zo verschillend qua doelgroep en aanpak, dat het goed verliep. We hebben ons eigen netwerk dat we goed konden inzetten bij WOLK. Dit traject heeft die verbinding tussen de drie organisaties nodig.”, aldus Juliet.

WOLK is het talentontwikkelingstraject voor schrijvers, performers en makers bij wie het woord centraal staat. Tijdens dit traject krijgen de zes geselecteerde makers intensieve begeleiding uit het literaire veld. “Ik vind het mooi om te zien dat er een verbinding is ontstaan tussen de talenten en dat ze zich allemaal op een hele andere manier hebben ontwikkeld. Er zijn zoveel vormen van succes te zien bij de schrijvers. Zo heeft Twan van Bragt zich verder ontwikkeld en is zijn werk meer divers geworden. Hij heeft een roman geschreven en zijn liefde voor theater en schrijven samen gebracht in zijn werk”, zegt Juliet.

“Door corona is het traject wel anders verlopen dan gedacht. Maar er zijn toch veel mooie samenwerkingen ontstaan”, vertelt Juliet. De talenten en onze instellingen hebben er een sterke band aan overgehouden.”

3548
Twan van Bragt (links) maakt deel uit van het duo Blitskikker

Duidelijke kernwaarden

“Vanuit Tilt, Poetry Circle en Watershed hebben we gekeken welke kernwaarden we belangrijk vonden voor schrijvers. Nieuwsgierigheid, coachable zijn, ambities hebben en willen professionaliseren, waren voor ons belangrijke waarden. Ieder talent kwam op een ander niveau bij ons binnen”, zegt Juliet. “De ene had een heel duidelijk doel, de ander was nog zoekende. Daarvoor is deze talenthub ook; om een doel te geven, een richting te krijgen in het schrijversproces. Ieder talent had een mentor en een schrijfcoach die hen meehielpen in hun proces.”

“Ik merk dat letteren vaak in een wat weggestopt hoekje zit. Terwijl literatuur super breed is. Ik denk soms dat het idee heerst dat als je geen bestseller hebt geschreven, je dan geen échte schrijver bent. Maar je kunt ook journalist, cabaretier of dichter zijn en dan ben je evengoed een schrijver. Dat wil ik graag benadrukken, onder meer in WOLK”, zegt Juliet.

Mooie verbinding

“Schrijvers laten reflecteren, houvast geven en de kans bieden om zich te ontwikkelen; dat waren onze voornaamste doelen. Persoonlijk heeft het mij een mooie verbinding met de individuele schrijvers opgeleverd. Ik geloof heel erg in de groep. Het zijn allemaal talentvolle en veelbelovende mensen. Zo heeft Sandro al een paar verhalen bij de Arbeiderspers uitgebracht en ook Elianne heeft al veel bereikt. Zij won onder meer de tweede prijs bij Write On 2020 en de derde prijs bij De Gedichtenwedstrijd 2020.

“Voor de aankomende editie van WOLK ben ik mentor, ik heb dan drie talenten te begeleiden. Voor deze selectieronde hadden we bijna tachtig aanmeldingen, waaruit we een selectie hebben gemaakt. Dat is niet alleen een goed teken voor WOLK, maar voor het hele netwerk van letteren in Brabant. Er zijn zoveel talenten op deze bodem”, zegt Juliet. “Het beginsel voor WOLK hebben we gelegd. We hadden in de eerste editie veel aan elkaar als groep en ik heb het gevoel dat dat de aankomende jaren alleen maar meer wordt. We willen de talenten in Brabant laten zien.”

Meer van WOLK

Ontdek meer nieuws