Aangenaam!

Ik ben Elianne van Elderen. Op 27 november 1997 ben ik geboren in Best. Ik ben schrijver van gedichten en korte verhalen, en probeer daarnaast tekst te combineren met beeld en andere media. Vroeger wilde ik astronaut en diepzeearcheoloog worden, en ik hou van geurkaarsjes, de Nachtwacht, skateboarden zonder jas, dinosaurusskeletten en plantenillustraties in encyclopedieën.

Ik heb twee jaar Griekse en Latijnse Taal en Cultuur gestudeerd aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en ik zit op dit moment in het tweede jaar van Creative Writing aan ArtEZ, Arnhem. 

Hoe ziet je carrière er tot nu toe uit?

Ik schrijf voornamelijk poëzie en korte verhalen, die dan bijvoorbeeld gaan over kinderen die hun cavia’s vermoorden, ongemakkelijke Tinderdates, glow-in-the-dark-midgetgolfbanen, en fietstochtjes in groep 8 langs de vleesverwerkingsfabriek in mijn Brabantse geboortedorp. Daarmee stond ik op podia zoals Onbederf’lijk Vers festival, Stukafest Preview, Go Short Filmfestival en Amsterdamse Museumnacht. Naast mijn schrijfopleiding (Creative Writing) en nam ik in 2017-2018 deel aan het talentontwikkelingstraject van Tilt. In 2018 stond ik in de finale van Write Now en won ik de eerste prijs poëzie bij de Interuniversitaire Literaire Prijs, waardoor mijn gedichten werden gepubliceerd in DW B, en in 2019 won ik daar ook de eerste prijs in de categorie proza. Voor Tilt Inc was ik in 2018 Writer in Residence bij de Provincie Noord-Brabant.

Naast tekst op papier, probeer ik te experimenteren met het combineren van tekst en beeld of andere kunstvormen, wat onder andere te zien is op Instagram. Op dit moment werk ik onder andere aan een installatie die bestaat uit een video in een tent waarop ik een van mijn teksten heb geborduurd. Ik hou ervan om mezelf nieuwe dingen aan te leren (shoutout naar YouTube-tutorials) en zo mijn werk te blijven vernieuwen. Zo heb ik een dossier bestaande uit boterhammenzakjes met uitgeprinte Wikipedia-artikelen die ik interessant vind, probeer ik mezelf ukulele te leren spelen, en heb ik met een lasercutter het paleis van Versailles in plexiglas gemaakt.

Naast tekst op papier, probeer ik te experimenteren met het combineren van tekst en beeld of andere kunstvormen.”

Wat is het tofste/meest leerzame dat je tot nu toe hebt gedaan?

Naast uiteraard mijn opleiding, vond ik het voordragen op Tilt Festival in 2018 (bij Radio Wobtit) erg tof en leerzaam, omdat dat mijn eerste optreden op een groot literair festival was. Ineens zat ik daar naast allerlei schrijvers die ik altijd bewonderde. 

Toch is mijn opleiding Creative Writing toch ook wel een hoogtepunt. Ik weet nog de dag dat ik van de ene collegezaal naar de andere collegezaal liep op de universiteit en mijn mail opende met het mailtje dat ik was toegelaten op de kunstacademie, en dat ik zelden zo blij was geweest. Het is echt heel fijn om nu daar te mogen studeren met mensen die me laten experimenteren en vertrouwen hebben in mijn schrijven.
 

 

Bijke Aarts (Tilt) over Elianne: 

“Elianne deed al eerder mee aan Talent op Tilt en daar bleek al dat zij beschikt over een enorm talent. Ze heeft een zeer eigen stijl die blijft verrassen en intrigeren. Aan het einde van het vorige traject kwam haar ontwikkeling goed op gang, daarom is het mooi dat ze nu verder kan groeien binnen WOLK. Ze is zeer gemotiveerd om nieuw werk te maken en laat zich goed begeleiden. Er ligt een wens om sterker te worden in podiumpresentatie, maar ook om aan een goed netwerk te bouwen. Met de juiste hulp en mensen gaat Elianne ver komen.”