Aangenaam!

Ik ben Elianne van Elderen. Op 27 november 1997 ben ik geboren in Best. Ik schrijf gedichten en korte verhalen, en daarnaast onderzoek ik het gebruik van taal in andere media en hoe je tekst kan exposeren op andere manieren dan gedrukt op papier.

Vroeger wilde ik astronaut en diepzeearcheoloog worden. Ik heb twee jaar Griekse en Latijnse Taal en Cultuur gestudeerd aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en ik zit op dit moment in het derde jaar van Creative Writing aan ArtEZ, Arnhem. 

Hoe ziet je carrière er tot nu toe uit?

Ik schrijf voornamelijk poëzie en korte verhalen, die gaan over kinderen die hun cavia’s vermoorden, glow-in-the-dark-midgetgolfbanen, de keer dat ik Stephen Hawking op iemands gips probeerde na te tekenen, en de spooktocht in 3VWO. Daarmee stond ik op podia zoals Onbederf’lijk Vers festival, Nijmeegs Boekenfeest, Go Short Filmfestival, en Amsterdamse Museumnacht. Naast mijn schrijfopleiding (Creative Writing) en nam ik in 2017-2018 deel aan het talentontwikkelingstraject van Tilt. In 2018 en 2020 stond ik in de finale van Write Now en won ik de eerste prijs poëzie bij de Interuniversitaire Literaire Prijs, waardoor mijn gedichten werden gepubliceerd in DW B, en in 2019 won ik daar ook de eerste prijs in de categorie proza, met een korte verhaal. Voor Tilt Inc was ik in 2018 Writer in Residence bij de Provincie Noord-Brabant.

Naast tekst op papier, probeer ik te experimenteren met het combineren van tekst en beeld of andere kunstvormen. Vorig jaar deed ik onderzoek naar mijn obsessies en of het mogelijk is om jezelf een obsessie aan te leren. Ik borduurde hiervoor 80 uur een tekst op een tent, wat resulteerde in een kunstinstallatie bestaande uit de video en de tent, welke onder andere te zien was op de Nacht van de Poëzie. Ook op Instagram probeer ik tekst en beeld te combineren, inmiddels verscheen dat onder andere in de Viva, bij NOS Met Het Oog Op Morgen en bij Koffietijd (Vijf Uur Live).

Naast tekst op papier, probeer ik te experimenteren met het combineren van tekst en andere kunstvormen.”

Wat is het tofste/meest leerzame dat je tot nu toe hebt gedaan?

Het meest leerzame is de opleiding die ik nu volg, omdat ik daar voor het eerst de ruimte ervoer om te kunnen experimenteren met feedback van mensen die in me geloofden. Ook vind ik zelf onderzoek doen nog steeds erg leerzaam en tof, ik ontdek steeds meer over mijzelf en hoe ik naar de wereld kijk en waarom ik die zo ervaar. Ik hou van het documenteren van alles dat ik interessant vind, en word daar in mijn maken ook erg door gedreven. Zo heb ik bijvoorbeeld plastic zakjes met geprinte Wikipedia-artikelen, opvallende Google streetview plekken, en nieuwsberichten. Ik vind het erg interessant dat er tegenwoordig zoveel informatie zo gemakkelijk beschikbaar is, en om dat om te vormen tot een creatieve ervaring.
Maar de meest toffe dingen zijn misschien ook wel de optredens op bijzondere plekken, zoals bij de Nijmeegse Kunstnacht waar ik gedichten voordroeg in MuZIEum, in een volledig donkere kamer die was gemaakt om blindheid na te kunnen bootsen, of bij de Amsterdamse Museumnacht op de begraafplaats De Nieuwe Ooster in de nacht.


 

 

Bijke Aarts (Tilt) over Elianne: 

“Elianne deed al eerder mee aan Talent op Tilt en daar bleek al dat zij beschikt over een enorm talent. Ze heeft een zeer eigen stijl die blijft verrassen en intrigeren. Aan het einde van het vorige traject kwam haar ontwikkeling goed op gang, daarom is het mooi dat ze nu verder kan groeien binnen WOLK. Ze is zeer gemotiveerd om nieuw werk te maken en laat zich goed begeleiden. Er ligt een wens om sterker te worden in podiumpresentatie, maar ook om aan een goed netwerk te bouwen. Met de juiste hulp en mensen gaat Elianne ver komen.”

Eliane in de pers

Eindhovens Dagblad - Dichtregels markeren route oude Veldhovensedijk Riethoven