Waar ligt jullie kracht in het werken als duo?

“We zijn niet alleen op werkgebied een duo. We zijn ook een stel, wist je dat?”, lacht Johan. “Het is heel organisch gegaan, we werkten veel samen en zo is het steeds meer gegroeid. Nu hebben we een relatie én maken we kunstwerken”, aldus Loek. “We zijn begonnen met gestileerde stillevens. Ik fotografeerde die dan en Johan zorgde ervoor dat het er gepolijst uitzag. Dat scoort bij veel mensen goed; het is mooi en een beetje kitscherig.”

“Daarnaast hebben we allebei nog een andere baan, die afwisseling is fijn. Ik werk in de zorg en heb fotografieopdrachten bij Studio Job en Fontys Hogescholen bijvoorbeeld”, zegt Loek. “Ik werk fulltime als bloemist en merk dat de combi fijn is. Een balans tussen werk, kunst maken en vrije tijd is belangrijk”, vult Johan aan.

2454
Johan Rijkers

Hoe zijn jullie bij Jump! terechtgekomen? En waar hebben jullie aan gewerkt tijdens het traject?

“Via Galerie Nasty Alice zijn we bij Jump! aangesloten. Zij hebben ons voorgedragen voor het traject. Door Jump! zijn we in aanraking gekomen met coach Majke Husstegge, zij vond dat we ons nog verder konden ontwikkelen. Daar zijn we mee bezig”, zegt Johan. “We nemen nu niet meer de foto als uitgangspunt voor het werk, maar het is een combinatie van meerdere lagen over elkaar heen. Dan maak ik bijvoorbeeld een tekening op een foto van Johan”, aldus Loek.

“Majke heeft ons allebei teruggebracht naar onze afzonderlijkheden; naar de manier waarop we individueel werken. Ze analyseerde ons werk en we keken samen waar onze kern zat. Vandaaruit maken we nieuw werk”, zegt Johan. “In Jump! presenteren we de kunstwerken die we op die manier hebben gemaakt. Meer verdieping en samenspel: richting unieke stukken zoals beschilderde foto’s en fotografie die is bewerkt met krijt en pen bijvoorbeeld.”

2453
Loek Blonk
Rijkers & Blonk In het Guggenheim hangen met ons werk is natuurlijk een ultieme droom.”

Hoe hebben jullie dat voor elkaar gekregen, zo’n verandering?

“We hebben veel gesprekken gevoerd met Majke. Daar zit de kracht van dit traject voor ons. Ze was een onafhankelijk klankbord en dat is fijn, zeker als je samenwerkt met je partner”, zegt Loek. “Waar twee makers zijn, zijn ook twee ego’s en dan is een derde partij die afstand bewaart een groot pluspunt. Met z’n tweeën zit je in een soort patroon, Majke heeft ons daarin verder geholpen.”

“Het is een proces, want we kijken nu terug op het werk dat we maken en bespreken wat er anders kan. Het was niet meteen vanaf het begin van het traject al duidelijk dat dit ons proces zou zijn. Dat is gaandeweg ontstaan. Jump! heeft ervoor gezorgd dat er een fijne coach op ons pad is gekomen en dat is heel fijn.”

Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?

“Ons werk hangt nu nog in Museum Jan Cunen, door de coronamaatregelen is die expositie verlengd tot eind mei. We exposeren daar met alle deelnemers van onze Jump!-groep. Tot nu toe hebben we leuke reacties gehad, maar de expo moest vrij snel weer dicht wegens de aangescherpte maatregelen. Er zijn genoeg andere ideeën waarmee we aan de gang kunnen. In het Guggenheim hangen met ons werk is natuurlijk een ultieme droom, maar we hebben geen bucketlist samengesteld hoor. We zijn goed in ons moment pakken.”

Ontdek meer over Rijkers & Blonk

Talenten zijn van cruciaal belang voor de ontwikkeling, vernieuwing en bevordering van kunst en cultuur. Jump! is een talentontwikkelingstraject voor jonge beeldend kunstenaars in Brabant in samenwerking met vier Brabantse galeries: Jan van Hoof Galerie en Galerie Mieke van Schaijk, beiden gevestigd in Den Bosch, Luycks Gallery in Tilburg en Galerie Nasty Alice in Eindhoven.

jump!

jump!