Zo werkt Museum Beeld en Geluid aan het stimuleren van creatief hergebruik van de collectie, met projecten zoals Open Archief en Re:Vive. Na het bezoek van de Next talenten werd animator Iris Frankhuizen uitgenodigd om deel te nemen aan het nieuwe project ‘Makers over de Vloer’: een vijfdaagse in-house residentie tijdens de Dutch Media Week (oktober 2019).

Makers over de vloer

Makers over de Vloer is een openbare werkplaats waar nieuwe projecten worden gecreëerd met de mediacollectie. Tijdens de residentie bij Museum Beeld en Geluid schetsten en experimenteerden drie makers – waaronder Iris – voor nieuwe mediaproducties.

Elke maker is aan de slag gegaan met de audiovisuele collectie vanuit een andere discipline. Op die manier kan de bezoeker zien wat de mediacollectie is en hoe daar nieuwe werken mee worden gemaakt.

Foto: Paul en Menno Ridderhof

Iris over haar residentie

“Als voorbereiding voor deze residentie heb ik één thema gekozen, namelijk Recreërend Nederland door de jaren heen. Een dergelijk zoekkader was voor mij essentieel, aangezien het archief van Beeld en Geluid enorm rijk en veelzijdig is. Dit thema bood me meerdere lagen die ik kon onderzoeken, namelijk inhoudelijk: hoe zijn we veranderd in ons recreëren? Hoe gingen we vroeger om met de camera? Maar ook artistiek: hoe ver kan ik een beeld abstraheren? Kan een kijker zich actief aanwezig voelen in een beeld? Ook bij een geanimeerd karakter zonder gezicht?

Naast deze aspecten, kon ik binnen dit thema sociaal herkenbaar en visueel interessant materiaal vinden met een fijne, vrolijke sfeer. Iets wat zowel mijzelf als de bezoeker persoonlijk aantrok en gesprekken opende.

Uiteindelijk is er na deze korte research periode een visueel onderzoek ontstaan, in de vorm van artwork en geanimeerde experimenten. Mijn onderzoek staat nog open, en de residentie is te kort om al mijn vragen te beantwoorden. Wat eruit is ontstaan is een benadering om met oud materiaal een nieuw animatiewerk te maken wat zowel een modern als ‘gedateerd’ en nostalgisch gevoel uitstraalt. De kleuren en het materiaal zijn fris, modern, maar toch ziet een kijker direct dat dit om archiefmateriaal gaat. Dit vind ik bijzonder en trekt mij aan om dieper op in te duiken."

Iris Frankhuizen
Door deze residentie heb ik een nieuwe werkwijze ontdekt die ik kan gebruiken voor volgende projecten in de vorm van geanimeerde documentaire(sequenties), leaders, promo’s, historische visualisaties.”
48854391043_6e775996ad_k

Wil je contact opnemen?

Mail naar Iris Frankhuizen