geschreven door René Bergmans

De 25-jarige Joyce Deijnen, geboren in Uden, groeit op in een pleeggezin in het Brabantse Lithoijen. Het is al snel duidelijk dat ze een veelzijdige artieste is. Vanaf haar zevende is ze voortdurend met bezig met muziek, toneel, vormgeving en musicaltechniek. Tijdens haar opleiding bij het Rock City Institute in Eindhoven richt ze haar band Camilla Blue op. In 2018 brengt ze haar debuutalbum Blue uit.

Na de releases van de singles ‘Don’t Turn on the Lights’, ‘When I Get Home’, ‘Iced Up’ en het recente ‘Loose Sand’ zou 2020 het jaar van de landelijke doorbraak van Camilla Blue worden. Totdat… corona het land insluipt en het kabinet alle evenementen tot 1 september verbiedt.

Joyce, wat ging er door jou heen na dit nieuws?
“Bij het uitbreken van corona waren mijn concerten van het voorjaar al snel afgelast, waaronder de halve finale van de Grote Prijs van Nederland. Ik besloot om niet bij de pakken neer te zitten en lanceerde mijn nieuwe single en videoclip ‘Loose Sand’. Dit ging supergoed. Het nummer kwam meteen in de Top 40 New Releases, op Spotify en YouTube ging het als een speer, diverse radiozenders draaiden de song en er was volop publiciteit. Maar dan, tien dagen later, het nieuws dat er tot september geen concerten meer zullen zijn. Ik heb me een week verschrikkelijk rot en verslagen gevoeld.”

2018

Wat heb je gedaan om toch verder te gaan?
“Zes jaar lang was het mijn levensdoel om Camilla Blue van de grond te krijgen. Voor het eerst liepen de boekingen goed. We zaten in een goede flow, met mijn fantastische band waren we speelklaar en de nieuwe plaat ‘Yellow’ hebben we al helemaal opgenomen. De EP- en albumrelease voor ‘Yellow’ waren strak gepland. Eindelijk structuur. Maar ja… de knop moest ineens rigoureus om, net als bij de andere artiesten in Nederland.

Al jaren schilder ik en droom ik ervan om al mijn creatieve hersenspinsels te combineren met Camilla Blue. Ik heb mijn verfkwasten, naaimachine en doeken uit de kast getrokken en gooi het nu even over een andere boeg. In twee weken tijd heb ik een Camilla Blue Shop ontwikkeld. Via mijn website verkoop ik mijn schilderijen, tasjes, tassen, vinylhoezen, EP Yellow kunstwerken, T-shirts, aanstekers en natuurlijk de muziek. Zo benut ik de coronatijd om mijn artistieke spectrum verder te verbreden.”

2019

Wat voor muziek maak je eigenlijk?
“Ik doe niet aan vaste stijlen en structuren. Voor mij is muziek een expressie van diepe innerlijke emoties en reflecties op de wereld om ons heen. Elke song schetst haar eigen wereld, met een eigen unieke klank en betekenis.”

Waar gaat jouw nieuwe song Loose Sand’ over?
“Ik schreef het nummer op het strand in Bordeaux tijdens een band tournee, na een van mijn heftigste paniekaanvallen. Dit heeft mijn kijk op de wereld en mezelf veranderd. Thuisblijven, zoals we nu noodgedwongen met z’n allen doen, geeft je de gelegenheid om aandacht te schenken aan wat hiervoor geen prioriteit leek te zijn. ‘Loose Sand’ gaat over verlatingsangst. Soms ben ik bang om verlaten te worden. Ik klamp me dan ergens aan vast, terwijl het in het leven juist gaat om anderen de ruimte te geven. ‘Loose Sand’ refereert aan het bijbels verhaal ‘Parabel van de zandkorrels’. Hoe krampachtiger je zand in je hand vasthoudt, hoe sneller het er uit glijdt.”

Je maakt deel uit van het talentontwikkelingsprogramma Music Hub Brabant van Talent Hub Brabant. Hoe heb je dit ervaren?
“Ik heb er veel geleerd over de professionele muziekwereld. Ik heb mensen ontmoet die me verder kunnen brengen in mijn ontwikkeling en heb ook het nodige opgestoken over de zakelijke kant van het leiden van een band. Verder heb ik ontdekt dat een planmatige marketingaanpak mij als artiest enorm kan helpen om landelijk door te breken.”

Wat zijn jouw vooruitzichten voor de rest van het jaar?
“In het najaar kunnen we hopelijk onze bandtour hervatten met live gigs in heel het land. Dan komen ook de EP en het album Yellow uit. En met mijn andere creatieve producties kan ik mijn levenslange droom nu waarmaken: Camilla Blue is more than music.”

Ontdek meer over Camilla Blue!

Music Hub Brabant

Talenten zijn van cruciaal belang voor de ontwikkeling, vernieuwing en bevordering van kunst en cultuur. Het doel van Music Hub Brabant is om talentontwikkeling in de muziek structureel op te nemen in de Brabantse cultuursector. Op die manier creëren we een duurzaam systeem waarbinnen talenten zich kunnen ontwikkelen en doorstromen. Music Hub Brabant is een samenwerkingsverband van twaalf Brabantse podia en festivals.

Meer info

Wil je contact opnemen?

Mail naar Camilla Blue