Over Katja Heitmann

Katja Heitmann onderzoekt in haar beeldend-choreografisch werk wat de mens beweegt in het huidige tijdsgewricht. In 2016 won Katja de Prijs van de Nederlandse Dansdagen.

Het choreografisch werk van Katja Heitmann bestaat uit nadrukkelijke esthetiek, in scherp contrast met de menselijke feilbaarheid. Haar radicaal-minimalistische en hyper-vormgegeven beeldtaal confronteert de toeschouwer met een woeste zee aan inzichten. Een spanningsveld dat telkens opnieuw in haar werk naar voren komt.

Katja maakte This is not a show (2014), Selfiefy Myself (2014), iNcorporeality (2014), For iTernity (2015), iTernal Playground (2015), Me, my selfie and I (2015), Siri Loves Me (2017), Pandora’s Dropbox (2017), 70 Beats per minute (2018), The Anti-Algorithm (2018), Laboratorium Motus Mori (2019), Museum Motus Mori (2019)
 

Heleen Volman Zij is zo’n kunstenaar die je iedere samenleving gunt. Met een betrokkenheid als die van haar en met de vragen die zij stelt, blijf je wakker, kritisch en alert. Zo’n kunstenaar waarvan je weet dat we onszelf tekort doen als we haar stem zouden negeren.”
Jan Bijker Ik ben vandaag totaal overweldigd door Motus Mori Het resultaat vandaag overtreft alle verwachtingen!. Ik ben anderhalf uur gebleven, misschien te kort, maar kom morgen weer. Heb me totaal opengesteld . En werd in vervoering geraakt door de prachtige dansers, de magistrale minimale bewegingen en de muziek die precies past. De locatie werkt natuurlijk ook perfect mee. Ik werd, op een goede en gelukkige manier, enorm melancholisch van de performance en meen precies te begrijpen wat je met het stuk wil zeggen. Ik heb heel veel gezien maar dit is absoluut een van de hoogtepunten. Well done! ”
Zahira Mous De verrassing (van de Nederlandse Dansdagen, red.) Siri Loves Me”

Heleen Volman, artistiek leider DansBrabant over Katja: 


“Door haar intelligente en compromisloze zoektocht naar de verhouding tussen lichaam en technologie is de samenwerking met Katja Heitmann een feest van verbazing, betovering en bezinning. Katja stelt vragen, aan zichzelf en aan ons. ‘Wie beweegt wie?’ ‘Waarom doen we wat we doen?’ en ‘Wat is de rol van de kunstenaar?’ Ze geeft geen eenduidige antwoorden maar maakt ons, haar publiek, in kleurige installaties waarin het lichaam de kern van de zaak is, deelgenoot van deze vragen. Ze laat ons denken en voelen en maakt ons daarmee misschien ook wel een beetje verantwoordelijk voor hoe we ons samen als maatschappij organiseren. Katja’s werk is filosofisch en concreet tegelijkertijd, herkenbaar en gelaagd.

Minutieus onderzoekt ze welke beweging past bij haar vragen. Met feilloze precisie brengt ze dans waar dans nog nooit geweest is en voegt ze uitgesproken statements toe aan onze dagelijkse omgeving, zonder ze op te dringen. Ze dwingt je niet om publiek te zijn, ze laat je bij de dingen stil staan, maar ze laat je ook de vrijheid om eraan voorbij te gaan.

Katja Heitmann is een niet alledaagse maker die zichzelf als doel stelt zo diep mogelijk door te dringen in de alledaagsheid van het menszijn. Zij is zo’n kunstenaar die je iedere samenleving gunt. Met een betrokkenheid als die van haar en met de vragen die zij stelt, blijf je wakker, kritisch en alert. Zo’n kunstenaar waarvan je weet dat we onszelf tekort doen als we haar stem zouden negeren.”