Aangenaam!

Welkom op mijn stukje internet annex wolk. Mijn naam is Isa Altink. Ik ben geboren en opgegroeid in een klein dorpje in Zuid-Limburg, en woon sinds 2013 in Amsterdam, waar ik momenteel aan de Schrijversvakschool studeer en een Master Filosofie volg. 

Als enig kind in een rustig dorpje vlak aan het bos leerde ik algauw mezelf te vermaken met mijn fantasie. Ik schreef verhalen, krantjes, liedjes en gedichten, hield een dagboek bij namens mijn twee katten (die in een langdurige oorlog verwikkeld waren) en maakte een episch hoorspel van 45 minuten over een kapster genaamd Angelique. 

Nu, pakweg twee decennia later, vind ik het nog steeds leuk om verschillende genres, vormen en media te verkenen. Ik schrijf voornamelijk korte verhalen en gedichten, maar ben ook geïnteresseerd in werken met audio, scenario en toneel. 

Terugkerende thema's in mijn werk zijn o.a. 'zien en gezien worden', de machtsverhoudingen die in de wederzijdse blik besloten liggen, en (in)authenticiteit.

In mijn bachelorscriptie heb ik authenticiteit als filosofisch begrip onderzocht via het werk van Jean-Paul Sartre, Soren Kierkegaard, Charles Taylor en Charles Guignon, en ook in mijn creatieve werk is authenticiteit een vaak terugkerend 'probleem'.

Anno 2020

Momenteel studeer ik aan de Schrijversvakschool. Ik geniet van alle genres maar wil mij vooral verder gaan toeleggen op het schrijven van toneelteksten en poëzie.

Verder heb ik mij bezig gehouden met het maken van een audio-installatie voor op Tilt Festival, helaas kon dat vanwege corona vooralsnog niet doorgaan, maar als het goed is krijgt dit na de lockdown een vervolg.

Verder heb ik voor de podcast Het Verblijf een verhaal van Bart Moeyaert opgenomen, dat is hier te beluisteren.

 

()

 

Het mais staat hoog op het veld. Door het open raam het zachte ruisen van de halmen in de bries. Anna blijft even liggen luisteren. Dan slaat ze het dekbed van zich af en gaat naar beneden om koffie te zetten en om Karel te zoeken.

Ze opent het oude koffieblik, de geur walmt prettig sterk op, en ziet de grote handen van haar vader scheppen en afstrijken. Drie, vier, vijf, zes plofjes. Wanneer het apparaat ouderwets begint te pruttelen, loopt ze op blote voeten door de tuin de schuur in, waar het prettig koel is. De geur van hooi en aarde begroeten haar. Aan de nokbalken hangen dezelfde pantykousen vol walnoten – inmiddels wel droog, denkt ze. Over de betonnen vloer liggen zakken potgrond, vuile emmers, schepjes, tuinhandschoenen achteloos neergegooid, gedroogde stengels van het een of ander, papieren zakjes met zaden, een hark. Vreemd, denkt Anna, hoe sommige vormen van chaos exact hetzelfde kunnen blijven.

Ze roept de kat, eerst zachtjes om haar moeder niet wakker te maken, dan nog een keer, harder, en al gauw trippelen voetjes over de houten vloer van de hooizolder. Zomerslank en blond van de zon verschijnt Karel in het trapgat. Nog even behendig klimt hij de houten ladder af; eenmaal onderaan vouwt hij zich langs haar blote benen. In zijn rossige pels wat klitten.

In de tuin snuffelt Karel aan een lavendelstruik, en Anna blijft even staan. De klimop groeit welig, als een vacht, over het huis, en kruipt hier en daar over de kozijnen heen. De gordijnen in de slaapkamer van haar moeder zijn nog gesloten. Ergens kraait een haan. Twee keer, dan niet meer.

Wanneer ze de deur open doet, eerst de achterdeur, dan de deur naar boven, rent Karel meteen langs haar de trap op. Als kind ging Anna soms in haar eentje de logeerkamer binnen, om in de zon op de grond te liggen om te kijken naar de dwarrelende stofjes in het zonlicht.

Nu gaat ook Karel in een kubus van licht op het laminaat liggen en bedelt om gekroeld te worden. Ze kent zijn lievelingsplekjes nog, over zijn voorhoofd, onder zijn kin. Bij zijn buik blijft ze uit de buurt. Karel spint en zijn vacht warmt op in het zonlicht. Al na een paar aanhalingen vallen zijn ogen dicht. Buiten rijdt een auto langs. De stadsjaren verdwijnen tussen haakjes die inklappen. Als het geluid van één klappende hand.

Iets lezen?

Houvast (Turing top 100)

uit shampoo geboren (Turing top 100)

ik sta hier in de eeuwigheid

ABCyourself (korte stukjes proza)

 

of lees hieronder een fragment. Ook is onze WOLK zine vlees & bloed te bestellen! 

 

 

Hoe ziet je carrière er tot nu toe uit?

Tijdens mijn studie filosofie en literatuurwetenschap aan het Amsterdam University College begon ik, samen met studiegenoot Maxime Garcia Diaz, een eigen podium voor beginnende schrijvers, dat al gauw buiten de campus begon te puilen – pennydreadful. Hier begon (zonder enige kennis van de literaire scene) het schrijven met een daadwerkelijk publiek, en ook het samenwerken met en aanmoedigen van andere schrijvers.

In de jaren daarna heb ik meegedaan aan het talentontwikkelingstraject ABCyourself, ben ik een jaar lang fictieredacteur geweest bij deFusie waarbij ik samenwerkte met uitgeverij Lebowski, heb ik recensies en interviews geschreven voor de Boekenkrant en heb ik gastlessen Column schrijven gegeven op middelbare scholen in Amsterdam via Stichting Nowhere.

Sinds 2019 studeer ik aan de Schrijversvakschool, waar ik mij voor nu met name focus op Poëzie. De afgelopen twee jaar heb ik opgetreden op o.a. Dichters in de Prinsentuin, Theaterfestival Boulevard, De Nijmeegse Gedichtennacht, en er zijn een aantal gedichten van mij gepubliceerd.  

Momenteel houd ik mij vooral bezig met het schrijven van gedichten en het werken met audio. 

 

2007

Optredens

·       12/9  Tilt Festival - Theater de Nieuwe Vorst, Tilburg

·       9/10  Onbederf'lijk Vers - Café Wunderkammer, Nijmegen

·       2/8   Mensen Zeggen Dingen - Theaterfestival Boulevard, Den Bosch

·       13/7   Dichters in de Prinsentuin - Loofgangen, Prinsentuin, Groningen

·       29/6          Connect @Wijk7 - Wijk7, Amsterdam-Zuidoost

·       31/1          Nijmeegse Gedichtennacht - Brebl, Nijmegen
·       14/12        Finale Borderlines Poetry Slam - Alter Schlachthof, Eupen
·       10/11        Grote Glazen kleine lettertjes – Molli Chaoot, Amsterdam
·       8/11          Borderlines Poetry Slam - De Nieuwe Nor, Heerlen

Bijke Aarts (Tilt) over Isa:

“Isa is een bijzonder talent en we zijn blij dat we haar binnen WOLK kunnen begeleiden naar een volgende stap in haar carrière. Met haar schrijfstijl en inhoud is ze al erg ver, maar het verdient nog verfijning. Ze heeft de aanbieding van een uitgeverij om een roman te schrijven afgeslagen omdat het voor haar gevoel te vroeg was om te debuteren. Dat zegt iets over hoe bewust ze met haar werk bezig is. Ze is misschien wel de meest typische schrijver van de groep en een ruw talent dat met de juiste begeleiding erg ver gaat komen.”

Wij verkopen zines!

Onze eerste zine getiteld Vlees en Bloed is nu te koop! 

Pay what you want, vanaf €7,50 (inclusief verzenden), en hij landt als vanzelf op je eigen deurmat. Met teksten (verhalen, poëzie, essay en toneel) van Elianne van Elderen, Sandro van der Leeuw, Eline van Wieren, Twan van Bragt en mij. 

Stuur mij (of een van de andere Wolkers) een DM op Instagram.