Bram van Helden werkt op de grens van theater en beeldende kunst. In zijn werk richt hij de aandacht op dat waar we normaalgesproken niet naar kijken. Van dienende dingen maakt hij hoofdpersonages. Hij laat hiermee het publiek met een nieuwe blik kijken naar ruimtes, dingen en materialiteit. 

Zijn makerschap begon met het theatraliseren van plastics om de eeuwigheid en de karaktiristiek van het materiaal voelbaar te maken. Nu richt hij zijn aandacht op het theater als ruimte, de machinerie van het theater en de manier waarop theater ontstaat. Deze zoektocht krijgt verschillende vormen en levert zowel resultaat in de theater als beeldende kunst context op. 

Bram van Helden is afgestudeerd aan de Academie voor Theater in Tilburg en aan de Master of Music-Theatre van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Naast zijn makerschap geeft Bram een dag in de week les op Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. 

 

2151
'I Open at the close' 2020
7239
'Gat in de ruimte' 2021, in samenwerking met Jeroen Offerman. Foto: Jeroen Offerman

PLAN over Bram van Helden

“Ik had het soort rustige ervaring dat je ook in de natuur kunt hebben. Je kijkt en verwondert je over alles wat ook nog leeft naast en rondom jou. Het relativeert, laat je oordeelloos kijken, werkt louterend en was bij tijd en wijle ook heel grappig. Het liet me als toeschouwer geheel samenvallen met het moment zonder bijgedachten. Een kinderlijke verwondering over al wat ‘leeft’. De combinatie van een natuurervaring met materiaal dat tegelijk misschien wel het meest onnatuurlijke is dat je je kunt voorstellen dwingt bewondering af. Magisch.”

Leonie Clement, artistiek leider Festival Cement

7241
'Bram vindt ruimte' 2022 Foto: Moon Saris
7240
'Open' 2021, Festival Konvooi, Brugge.

Bram van Helden in de pers

https://www.mistermotley.nl/het-wonder-laten-werken-bram-van-heldens-dubbelspel-met-de-verbeelding/

https://www.theaterkrant.nl/recensie/bram-vindt-ruimte/bram-van-helden/ 

https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/achter-het-theatergordijn-gaat-een-wereld-van-zoutkristallen-garen-en-rubbers-schuil~b60f7b5e/

https://www.theaterkrant.nl/recensie/i-open-at-the-close/bram-van-helden-plan-brabant/

https://www.limburger.nl/cnt/dmf20201002_00178366

https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/festival-cement-kraamkamer-van-theatertalent-biedt-elke-dag-een-digitale-premiere~bb1c57d3/

https://www.theaterkrant.nl/recensie/future-zen-garden-5/bram-van-helden-thijn-kolk-het-zuidelijk-toneel/

https://www.bd.nl/den-bosch-vught/talent-krijgt-volop-de-kans-op-festival-cement-in-den-bosch~a673fe75/