Met Cypher Cinema wil het Filmfonds autodidacte filmmakers in de spotlight zetten. Het gaat hierbij om self made makers zonder HBO-filmopleiding, die al wel actief zijn als regisseur, scenarist of collectief en ervaring hebben in het maken van films, commercials en muziekvideo’s.

Anders dan bij andere Filmfonds regelingen werden deze filmmakers aangemoedigd een aanvraag in te dienen in tekst- én digitale vorm voor een korte fictie-, documentaire-, animatie-, of experimentele film. Om verder bij te dragen aan een inclusieve en diverse filmsector, heeft het Fonds nadrukkelijk makers uit de regio’s en de overzeese gebieden opgeroepen om bij Cypher Cinema aan te vragen. Naast de open call zijn vijf scouts in de regio’s actief op zoek gegaan naar bijzondere makers die een aanvraag konden indienen.

Een van de doelstellingen die Justus binnen zijn Next traject had, was aansluiting vinden bij het landelijke filmveld, wat voor hem als autodidact extra lastig was. Deze regeling sluit dan ook naadloos aan bij zijn behoefte. Het FilmFonds heeft ook Next gevraagd om expliciet hun support voor aanvragers uit de regio Brabant uit te spreken. Dat was in het geval van Justus natuurlijk evident, aangezien deze filmmaker al geruime tijd in het vizier was als talent.