'De moeder de vrouw'

'De moeder de vrouw.' Daar draait het om, dit jaar in de Boekenweek. Een thema dat al veel stof deed opwaaien. Te eng. Niet van deze tijd. En: waarom schrijft een man dan het Boekenweekgeschenk? De sociale media explodeerden van verontwaardiging. Maar wat vinden auteurs er zelf van? Hoog tijd om hen zelf aan het woord te laten. Op Tilt Festival. Op zaterdag 30 maart hakken we de hokjes weg. We geven we het podium aan schrijvers, journalisten, radiomakers, dansers en visuele kunstenaars. Zij krijgen alle ruimte om hun visie op vrouwelijkheid te definiƫren. In alle vormen en maten. In ieder dwarsverband van disciplines. In drie zinderende zalen. Met Grandes Dames en Jong Talent. Met dans, minicolleges, video-art en ronkende radio. Het wordt de Negende van Tilt. Het wordt een gedenkwaardige.

Tickets

Vier zalen

GROTE ZAAL Grote zaal, grote namen. Zo doen wij dat. De Nieuwe Vorst verwelkomt dit jaar literaire vorstinnen. In een typische Tilt-entourage natuurlijk. Dus met dans en spoken word. Met burlesque en beeldende kunst. Met spraakmakende schrijvers. Landelijk bekend en jong talent. Een multidisciplinaire cocktail wordt het. In een dampende sfeer. Omlijst door muziek. Leve de moeder. Leve de vrouw. Leve het levendige. Leve de literatuur.

KLEINE ZAAL Kleine zaal, kleine colleges. Logisch. Maar wel over grote onderwerpen. Wie is de vrouw? Wat is haar identiteit? Wetenschappers en filosofen wijden daarover uit. In colleges van een kwartier. Plus ruimte voor vragen. Want die roepen ze op. Inclusieve mode, science fiction, een ode aan een vergeten schrijfster: de nieuwsgierigheid wordt grondig geprikkeld. Op Tilt Festival stoffen we de collegebanken af. Er liggen schriftjes voor aantekeningen. De invulling is aan de sprekers. En aan hun publiek.

RODE SALON Ze zijn al jaren onze festival lieveling. En dus zijn ze terug op Tilt. Radio WobTit. De Rode Salon wordt omgetoverd tot radiostudio. Met live publiek. Presentator Jeroen de Leijer wordt voor deze editie vergezeld door niemand minder dan Stella Bergsma. Hun opdracht: de boel flink laten ontsporen. En vermoedelijk gaat dat wel weer lukken. Met onder andere: Jeroen de Leijer, Stella Bergsma en de moeder van Eefje Wentelteefje. En een berg bizarre jingles.

WITTE STUDIO Onias Landveld, stadsdichter van Tilburg. Spoken word artiest, schrijver, organisator van The Stage. Hij stelde voor Tilt een knetterend programma samen in de Witte Salon. Woordkunstenaars, slampoets, muzikanten en spoken word artiesten droppen hun energie en hun teksten op The Stage.