Sinds de start van zijn traject in september, wist Stef al wat hij wilde bereiken: het opnemen van zijn eerste eigen album. "Vanaf het begin af aan was het aan de artistieke/muzikale kant vrij concreet hoe ik mijn Music Hub Brabant traject wilde invullen… en dat is mijn eerste eigen album opnemen, dat ‘More life’ gaat heten. Daar ben ik dus nu hard voor aan het werk en de studio is geboekt voor februari," vertelt Stef.

Het album belooft een unieke samenstelling te worden, bestaande uit vier verschillende duo bezettingen met muzikanten die Stef nauw aan het hart liggen. Digitaal zal dit resulteren in vier EP's, maar fysiek vormt het een compleet album. Om dit ambitieuze project te financieren, heeft Stef gebruikgemaakt van MHB. Hij benadrukt het belang van deze steun: "Voor de financiering van deze plaat heb ik wat coaching gehad, zodat ik makkelijker mijn weg weet bij het aanvragen van bijvoorbeeld fondsen of subsidies in de toekomst."

Een belangrijk onderdeel van Stef's traject is de acquisitie en promotie van zijn werk. Dankzij het netwerk van Music Hub en mentor Koen Graat, kan Stef hierin ondersteund worden. "Natuurlijk is het erg fijn dat ik het netwerk van Music Hub en van Koen (Graat) kan gebruiken," zegt Stef, die aangeeft zelf ook al een behoorlijk netwerk te hebben opgebouwd. Stef heeft alle muziek voor het nieuwe album zelf geschreven, waarbij hij inspiratie putte uit ervaringen met zijn huidige bands en try-outs. Hij koos bewust voor opnamen in verschillende duobezettingen, rekening houdend met de visie en vaardigheden van elke muzikant. “Alle muziek voor de nieuwe plaat is door mij geschreven. Daarvoor heb ik al best wat dingen uitgeprobeerd met mijn huidige bands en ook een keer een try out georganiseerd om wat van dat nieuwe werk te proberen. Uiteindelijk kwam ik toen tot de conclusie dat het me het beste leek om de plaat in verschillende duobezettingen op te nemen. Van de vier mensen die ik nu heb gevraagd voor de opnamen, weet ik dat de visie hetzelfde is en ik heb ook rekening gehouden met elk van deze vier muzikanten toen ik de muziek schreef. Samen kijken we dan natuurlijk wel hoe we het stuk meer tot leven kunnen laten komen.”

De gesprekken met mentor Koen Graat zijn tot nu toe erg waardevol gebleken. Koen's scherpe vragen en inzichten helpen Stef niet alleen artistiek, maar ook in de professionalisering van zijn ondernemerschap. Dit omvat onder meer het bijwerken van Stef's website, biografie en foto's in aanloop naar de release van zijn album. Graat ziet groot potentieel in Stef. “Stef is echt een ontzettend getalenteerde bassist, dat is ook de reden dat hij bij ons opviel voor Music Hub Brabant. Ondertussen hebben wij natuurlijk al wat gesprekken gehad en is me duidelijk geworden hoe we dit traject goed kunnen inzetten met Stef. Hij heeft namelijk altijd een erg dienende rol gehad, wat ook niet zo gek is als bassist, maar toen wij hem een aantal jaar geleden vanuit de Paradox vroegen een muzikaal project op te zetten kwam hier een prachtig resultaat uit. Wij gaven hem carte blanche en hij heeft toen met de Britse pianist Ivo Neame (Marius Neset, Phronesis) echt een prachtig stuk gemaakt. Dus los van het feit dat Stef een hele goede bassist is, heeft hij veel meer in zijn mars als componist en bandleider.”

8046

Naast de opname van zijn album, is Stef ook van plan om te werken aan andere muzikale projecten, die mogelijk uitmonden in een aparte band en album. Koen benadrukt het belang van een solide promotiestrategie en het in kaart brengen van een vervolgtraject, met name vanwege de unieke duobezettingen van Stef's muziek. De biografie van Stef Joosten onthult een diepe fascinatie voor muzikale vrijheid en improvisatie. Zijn achtergrond in geïmproviseerde muziek en zijn studies aan de AMPA en het Conservatorium van Amsterdam hebben hem gevormd tot de muzikant die hij nu is. Zijn veelzijdigheid blijkt uit zijn rollen als bandleider, componist, sideman en docent.

Koen Graat, met zijn rijke achtergrond in de jazz- en wereldmuziekscène, is een ideale mentor voor Stef. Zijn werk voor November Music, Jazz in Duketown en Paradox stelt hem in staat om Stef te begeleiden vanuit een positie van diepe industrie-ervaring en connecties. Koen: “Aan de artistieke kant gaan we dus die plaat opnemen, maar daarnaast gaat Stef waarschijnlijk ook nog andere muziek schrijven. Dat moet dan voor een band gaan worden en zal iets meer groove hebben. Uiteindelijk zou daar dan ook een plaat voor moeten komen, gevolgd door optredens. Voor dat echter deze platen uitkomen gaan we ervoor zorgen dat alles wat betreft de promo in order is, denk daarbij aan bio, website, etc.”

In het jaar dat voor hem ligt, zal Stef Joosten zich onderdompelen in een traject dat niet alleen gericht is op de creatie van zijn album 'More life', maar ook op zijn groei als artiest en ondernemer. Met de ondersteuning van Music Hub Brabant en de deskundige begeleiding van Koen Graat, streeft Stef ernaar zijn muzikale horizon te verbreden en zijn stempel te drukken in de wereld van de hedendaagse muziek.

Overig Music Hub Brabant nieuws: