Kun je iets vertellen over jezelf en jouw werk?

Petra Cardinaal (Directeur Pennings Foundation): Sinds 2005 ben ik werkzaam in de culturele sector, voorheen als galeriehoudster van galerie Pennings en sinds 2018 als directeur van Pennings Foundation: een presentatieplatform en kenniscentrum voor fotografie in Eindhoven. Vanuit mijn ervaringen uit de galerie tijd kwam de wens voort om meer te kunnen betekenen voor makers. Na de academie ontbreekt het vaak aan tijd en ruimte voor verdere verdieping en ontwikkeling. In 2014 zijn er via de Impulsgelden middelen vrij gekomen om een eerste talentontwikkelingstraject te starten voor beeldend kunstenaars. Daarnaast werd er door het samenwerkingsverband gesproken over mogelijke nieuwe vormen van samenwerking: in talentontwikkeling en in het opbouwen van beroepspraktijken. Zowel bij de partners als bij de talenten. Met de komst van de nieuwe provinciale Talenthub regeling is jump! onderdeel geworden van een bijzondere regeling die gehele culturele veld in Noord-Brabant versterkt en verbindt. Inmiddels hebben we 10 talle talenten ondersteund en hebben we een, nog steeds, groeiend netwerk opgebouwd. 
 
Lex van Lith (directeur MAKE Eindhoven): Ik ben in 1984 afgestudeerd aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg (de huidige Hogeschool voor de Kunsten, al is die absoluut niet te vergelijken met de opleiding zoals die toen was). Sinds 1985 ben ik fulltime aan de slag gegaan als beeldend kunstenaar, op en af succesvol en minder succesvol, subsidies toegekend en afgewezen, wèl verkoop en ook geen verkoop. In 2008 ben ik begonnen als coördinator bij - wat toen nog heette - Stichting Beeldenstorm. Het leek me een mooie balans tussen atelier en andere activiteiten en ook om wat minder afhankelijk te zijn van de pieken en dalen in het kunstenaarsbestaan. In 2014 is Beeldenstorm verhuisd naar de huidige locatie op het NRE-terrein, waarna we in 2017 zijn samengegaan met Grafisch Atelier Daglicht. In 2020 is besloten om onder de naam “Make Eindhoven” verder te gaan: drie werkplaatsen onder één dak. Als directeur bepaal ik het beleid en geef daar vorm aan, samen met een staf van 8 medewerkers.

7285

Wat is de meerwaarde voor Pennings Foundation en MAKE Eindhoven om deel te nemen aan jump!?

Lex: Talentontwikkeling is een speerpunt in het beleid van Make Eindhoven. Via jump! ontdekken we nieuwe talenten. Nieuwe generaties stellen ook andere vragen en hebben andere eisen. Door steeds nieuwe aanwas van jonge talenten kunnen we het aanbod van de werkplaatsen actueel houden. Omgekeerd maken jonge talenten bij ons kennis met al lang bestaande technieken en materialen, wat in veel gevallen een nieuwe impuls geeft aan hun ontwikkeling.
 
Petra: jump! geeft PF de mogelijkheid samen te werken met andere organisaties zoals Museum Jan Cunen en de werkplaats MAKE Eindhoven. We wisselen ervaringen en expertise uit die we inzetten om de talenten te ondersteunen bij het opbouwen van hun beroepspraktijk. Naast inhoudelijke ondersteuning gaat jump! ook over de praktische kant van kunstenaars zijn: organiseren, marketing, financiering projecten enz.  Het  bespreken van zaken die we tegen komen in onze beroepspraktijk en daarover te sparren met collega’s  geeft nieuwe inzichten. We bespreken mogelijke andere werkwijzen en samenwerkingsvormen en krijgen via jump! de kans daarmee te experimenteren.  

Pennings Foundation

7286

Welke tips kunnen jullie jonge kunstenaars geven?

Petra: Maak een plan, stel concrete persoonlijke en zakelijke doelen en inventariseer wat jij nodig hebt om die doelen te kunnen bereiken. Maak een stappenplan en ben niet bang in je omgeving ondersteuning te vragen. Werk samen, verzamel talent om je heen.
 
Lex: Laat je niet gek maken door de waan van de dag. Een succesvolle carrière in de kunst gaat nooit in een rechte, stijgend lijn. Kijk om je heen wat er gebeurt en spiegel je niet enkel aan meer succesvolle collega’s. Volg vooral je hart. Besef dat je staat op de schouders van veel makers die je vóór zijn gegaan en leer daarvan. Belangrijkste: als je er echt in gelooft hou dan vol.

MAKE Eindhoven

Wil je contact opnemen?

Mail naar Coördinator jump!

Meer nieuws over jump!