“Podia als Paradox zijn er niet zo heel veel in Nederland. Onze directe collega’s elders zijn zalen als TivoliVredenburg, LantarenVenster en het Bimhuis. Wij werken best veel met hen samen, door bijvoorbeeld samen tours te organiseren. Wij verschillen echter van de meeste zalen omdat wij ons volledig bezig houden met jazz en experimentele muziek. Paradox is dan ook echt het jazz podium van Zuid-Nederland.” De sfeervolle zaal met haar intieme karakter biedt plaats aan 200 bezoekers. Door het lage podium sta je er oog in oog met de artiest, ervaar je de puurste energie van de muziek en ga je mee op reis naar onbekende muzikale landschappen. Paradox is meer dan een concertzaal, het is een bruisende community waar muziekliefhebbers, artiesten en organisatoren elkaar ontmoeten, inspireren en samen de grenzen van muziek verkennen. Van Straaten: “Wij proberen altijd nieuwe dingen op te pikken en die een plaats te geven en dan blijft je programmering vanzelf actueel.”

8221

Een podium voor avontuurlijke muziekliefhebbers

Paradox is al meer dan 35 jaar een begrip in Tilburg en ver daarbuiten. Wat begon als een kleinschalig jazzpodium, is uitgegroeid tot een gerenommeerd podium met internationale allure. Het programma kenmerkt zich door een gevarieerde mix van gevestigde- en aanstormende namen, met aandacht voor zowel lokaal als internationaal talent. Naast concerten organiseert Paradox ook jamsessies, workshops, masterclasses en andere muzikale events. Zo is er voor ieder wat wils en kan iedereen op zijn of haar eigen manier kennismaken met de avontuurlijke muziekstromingen die Paradox omarmt.

Sinds 3 jaar werkt Paradox ook samen met Roadburn, een jaarlijks terugkerend festival met de nadruk op de zwaardere muziek. “De eerste keer deden we 4 dagen mee, maar dat was een beetje te veel van het goede. Vorig jaar hadden we 2 dagen een programmering tijdens Roadburn en dat beviel goed en zetten we dus door. De samenwerking is tot stand gekomen omdat wij de afgelopen jaren al geregeld acts hadden staan die tegen Roadburn aan schuurde, zoals Kong. We zijn wel echt gevraagd om vanuit ons eigen profiel te denken als het gaat om de Roadburn programmering voor Paradox. Uiteraard toetsen we dat wel altijd met Roadburn” aldus Bartho.

Een broedplaats voor talent

Paradox is niet alleen een podium voor gevestigde artiesten, maar biedt ook een podium aan aanstormend talent. De zaal organiseert regelmatig avonden in samenwerking met de Rockacademie en Conservatorium om jonge muzikanten een plek te geven en op die manier te laten groeien. Zo heeft Paradox al heel wat talenten de kans gegeven om zich te ontwikkelen en een breder publiek te bereiken. “Het publiek dat wij bij Paradox binnen krijgen gaat van twintigers tot zestigers en zeventigers. Dat is het echt resultaat van onze brede programmering en daar zijn we best trots op.”

Ondertussen heeft Bartho versterking gekregen voor het programmeren in de vorm van Koen Graat, die ook mentor is voor Music Hub Brabant. “Een van de belangrijkste zaken die je als boeker hebt, is je netwerk. Mocht er iets met mij gebeuren, of ik zou toch in een keer iets anders willen gaan doen, dan is dat netwerk weg. Dus hebben we een tijdje geleden besloten om een tweede programmeur erbij te nemen. Koen en ik hebben 7 jaar lang samen Jazz in Duketown in Den Bosch georganiseerd, dus we kenden elkaar al goed. Met de komst van de broedplaatsen in Paradox ben ik gestopt met de programmering van dat festival, die doet Koen nu alleen.”

8222

Paradox heeft op de eerste en tweede verdieping in totaal een zestal muziekateliers / muzikale broedplaatsen die zowel worden verhuurd aan muziekprofessionals alsook worden gebruikt voor residenties en speciale projecten. De ruimtes zijn goed geïsoleerd en ingericht met een backline. “We zijn begonnen met 3 broedplaatsen op de eerste verdieping en die zaten eigenlijk direct bij aanvang vol. Daardoor zijn we iets sneller doorgegaan met de tweede fase, waarbij we nog eens 3 ruimtes hebben gecreëerd op de tweede verdieping. Nu zijn er ruim 20 bands en artiesten die er gebruik van maken.”

Heel veel projecten die in de broedplaatsen ontstaan, kun je later weer op het podium van Paradox terug vinden. Hierdoor worden de lijntjes kort, maar Paradox gaat nog verder en deelt bijvoorbeeld hun netwerk met artiesten uit de broedplaatsen. “Als mensen tips nodig hebben hoe ze andere podia moeten benaderen of andere zaken waar we ze mee kunnen helpen, weten ze dat ze naar ons kunnen komen. En soms is een project te groot voor de ruimtes, dan kunnen ze in de zaal terecht, zo is er een hele fijne wisselwerking tussen de zaal en de broedplaatsen. Als in Paradox vanuit de broedplaatsen initiatieven ontstaan, is het heel verleidelijk om collega’s hierover te bellen. We worden op die manier ook steeds meer een soort productiehuis, zoals het Bimhuis dat ook is.”

8223

Meer dan muziek

Ook organiseert Paradox regelmatig exposities, filmvoorstellingen en andere culturele events. Zo is er altijd wat te beleven in en rondom Paradox, en is de concertzaal meer dan een plek om naar muziek te luisteren. Voor iedereen die houdt van avontuurlijke muziek en verrast wil worden door nieuwe klanken, is Paradox een absolute must-visit. De sfeervolle zaal, het gevarieerde programma en de bevlogen community maken van Paradox een unieke plek. Check de website van Paradox voor het actuele programma en meer informatie: https://paradoxtilburg.nl/

Hier vind je het Paradox programma tijdens Roadburn.

Overig Music Hub Brabant nieuws: