Kunnen jullie iets vertellen over julliezelf en jullie werk?

Ingrid Luycks (galeriehouder Luycks Gallery): “In januari 2009 startte ik de galerie. Gelukkig wist ik wat een economisch zwaar getij mij te wachten stond. Voordien was ik al zeer actief in de (Tilburgse) kunstscene. Het was geweldig om te werken met kunstenaars als S. Lloyd Trumpstein, Jeroen de Leijer, Ivo van Leeuwen, Marjolein Landman of de beginnende Vincent Dams. Ik werkte veel samen met culturele instellingen en performers in de stad, en met name met het experimentele kunstenpodium RUIMTE-X. Daardoor had ik de kunstenaars meer te bieden dan alleen om de zoveel weken een tentoonstelling.”
 
Sebastiaan Dijk (galeriehouder Nasty Alice): “Ik ben afgestudeerd aan de kunstacademie in Den Bosch en heb de tweede fase opleiding afgerond in Breda. Na mijn afstuderen heb ik als kunstenaar aan verschillende talenthubs deelgenomen, residencies gedaan en veel exposities gehad. Als kunstenaar hield ik mij bezig met performance en geënsceneerde fotografie. Nog steeds ben ik erg trots op mijn samenwerking met Ulay (Frank Uwe Laysiepen). Het netwerk dat ik toen heb opgebouwd zet ik nu in voor mijn werkzaamheden voor Galerie Nasty Alice. Inmiddels ben ik geen kunstenaar meer maar actief in veel commissies en betrokken bij veel initiatieven. Voor mij bleek het combineren van kunstenaar en galeriehouder niet mogelijk.”

7496
Ingrid Luycks - Luycks Gallery

Waarom werken jullie graag samen met de talenten bij jump!?

Sebastiaan: “Het jump!-traject duurt minimaal anderhalf jaar en de jonge talenten krijgen daardoor de tijd zich te ontwikkelen. Het is geweldig om te zien dat sommige jonge kunstenaars grote stappen zetten tijdens deze TalentHub. Ik zie daarin mijzelf terug toen ik als jonge kunstenaar deelnam aan talentprogramma’s. Daarnaast is jump! een manier om met verschillende kunstinstellingen samen te werken zoals met het Vincent van GoghHuis, Museum Jan Cunen, Make Eindhoven en Pennings Foundation.”
 
Ingrid: “Het is geweldig om met gedreven, enthousiaste kunstenaars samen te werken die aan het begin van hun carrière staan, hen op weg te helpen en wegwijs te maken in de niet altijd even gemakkelijke kunstwereld. En om de vele ervaring en kennis die ik zelf in de loop der jaren heb opgebouwd met hen te delen. Zeker als je ziet dat ze er echt iets mee kunnen. Ook de interactie tussen galeristen en kunstinstellingen is van grote waarde voor het project.”

7497
Johan Jorissen - Sebastiaan Dijk - Galerie Nasty Alice

Welke tip geven jullie jonge kunstenaars?

Ingrid: “Het belangrijkste wat ik ze mee zou willen geven is: geloof in jezelf en blijf dicht bij jezelf. Waarmee ik wil zeggen dat je als kunstenaar op zoek moet naar je artistieke eigenheid, wat wil jíj overbrengen, becommentariëren of tot uitdrukking brengen met je werk. Hoed je voor epigonisme en de waan van de dag. En vind een goede balans tussen ‘hoofd’ en ‘hart’. Naast het hebben van talent is een innerlijke drive, passie voor je vak, onmisbaar. En blijf vooral nieuwsgierig en sta open voor de wereld om je heen - wat dus iets anders is als ‘de waan van de dag’.”
 
Sebastiaan: “Als jonge kunstenaar moet je je momentum pakken. Zorg dat je juist nu artistiek niet de veilige weg kiest en dat je netwerkt. Juist de eerste jaren na de academie zijn bepalend voor het verdere verloop van je carriere. Het is begrijpelijk dat succes en inkomen niet altijd meteen lukken. Maar richt je leven zo in dat er altijd tijd en ruimte is om kunst te maken.”

Meer nieuws