De connectie met Music Hub Brabant, en talentontwikkeling in het algemeen, is belangrijk. De Effenaar, die al jaren een mentor levert voor talenten in het Music Hub Brabant traject, heeft bijvoorbeeld ook innovatieve projecten, zoals Hybrid Music Vibes, voor opkomende artiesten. Dit illustreert een diepgaande betrokkenheid bij de ontwikkeling van die artiesten, die vanuit dit platform de kans krijgen om te groeien en te experimenteren met nieuwe technologieën.

De weg naar innovatie was niet eenvoudig, maar subsidies voor technologische projecten boden nieuwe mogelijkheden. Dit leidde tot een vruchtbare samenwerking met verschillende partners buiten de culturele wereld, zoals high-tech bedrijf ASML. "We werken op verschillende fronten samen met onze partners, waaronder het toegankelijk maken van cultuur voor degenen die dat zich niet kunnen veroorloven en stellen via een specifieke organisatie tickets voor deze mensen beschikbaar.”

 We onderzoeken ook samen met deze partners de nieuwe technologieën in de muziekindustrie," vertelt Feijen. Deze samenwerking resulteerde bijvoorbeeld in de gezamenlijke ambitie om grotere acts te boeken voor evenementen zoals het 'Hit the city'-festival tijdens de Dutch Design Week. Feijen benadrukt het belang van samenwerking met technologische partners, met name kleinere bedrijven en start-ups. "We hebben een gezond ecosysteem opgebouwd met partners uit de creatieve industrie, gericht op het oplossen van specifieke uitdagingen." Ondanks enige aanvankelijke scepsis is de Effenaar uitgegroeid tot een experimenteer platform voor nieuwe technologieën. "Bedrijven krijgen vaak 'veilige' opdrachten, terwijl muzikanten op een andere manier denken. Dat maakt onze samenwerkingen zo vruchtbaar," legt hij uit.

8161

Deze aanpak heeft geleid tot baanbrekende projecten zoals de 'Hybrid Music Vibes', waar talenten zoals Max Frimout en De Toegift deel van uitmaakten. Dit project onderzoekt de impact van technologie op muziek, met lessen gericht op leren, inspireren, vaardigheden ontwikkelen, en samenwerking tussen artiesten en tech-experts. "Het draait allemaal om de artiesten; zij zijn de spil," benadrukt Feijen. "Labels en zalen spelen hierin een minder faciliterende rol."

Feijen's visie strekt zich echter verder dan alleen technologie. "Als poppodium moeten we van betekenis zijn voor de stad, niet alleen voor onszelf." Daarom zet de Effenaar zich in voor een levendig 'live muziek klimaat' in de stad, waarvoor ze ook op andere locaties acts boeken. Deze benadering omvat ook samenwerking met opkomende artiesten en de inzet van augmented reality en andere digitale middelen om verhalen te vertellen. "Jonge artiesten zien hier meer dan een gimmick in; het is een aanvullende manier om hun verhaal te vertellen," legt hij uit.

Op het gebied van technologie werkt de Effenaar nu dus vooral met opkomende artiesten. Jonge artiesten die hebben gekozen voor een professioneel bestaan als muzikant, maar nog niet zijn gearriveerd. Wat dat betreft is de samenwerking met Music Hub Brabant een schot in de roos. De Effenaar levert al jaren een mentor die een talent begeleid in het MHB traject, maar biedt nu dus ook een project als Hybrid Music Vibes aan. “De insteek voor dit project was dan ook om alle alumni van MHB uit te nodigen, wat we ook hebben gedaan en een groot aantal deelnemers komt nu ook voort uit Music Hub Brabant.”

8160

Door de jaren heen heeft de Effenaar een voorbeeldfunctie ontwikkeld op het gebied van technologie in de muziekindustrie. "Op Eurosonic zie je dat onze panels over technologie nu veel beter bezocht worden dan in het begin en dat er uberhaupt veel meer panels zijn die gaan over technologie," zegt Feijen. Hij gelooft sterk in de toekomst van die technologie in liveoptredens  en benadrukt dat zalen, zoals de Effenaar, hierop moeten inspelen. 

Feijen concludeert: "We staan aan de vooravond van een nieuw tijdperk in live muziek, waar technologie een centrale rol speelt. Waar artiesten natuurlijk altijd al hebben gewerkt met een licht- en geluidstechnicus, zien we dat het nu al steeds normaler is als een artiest LED schermen gebruikt tijdens een optreden. In de toekomst zullen daar zaken als een hologram bij kunnen komen, of dat een artiest iets gaat doen met augmented reality in de zaal waar je weer een specifieke wifi verbinding voor nodig hebt, en dan is het zaak dat zalen hier op in kunnen springen, iets waar de Effenaar klaar voor is."

Meer Music Hub Brabant nieuws: