Na twaalf jaar ervaring in de muziekindustrie erkent Yannick het belang van efficiëntie en slim werken om duurzaam succes te bereiken: “Efficiëntie is erg belangrijk binnen mijn traject. In het verleden zei ik tegen veel te veel dingen ‘ja’ waardoor ik het mezelf af en toe veel te moeilijk heb gemaakt. Samen met Brent praat ik hier veel over en hij komt met goede tips om te zorgen dat ik efficiënter ga werken en hopelijk meer kan doen in minder tijd. Met Brent heb ik afgesproken dat ik maandelijks naar mijn agenda kijk en daar eventueel zaken uit cancel, als het meer belangrijke projecten in de weg zit of het gewoon te veel tijd kost.”

Deze persoonlijke groei is gericht op het balanceren van enthousiasme met discipline, iets wat essentieel is om te blijven presteren. “Ik ben nog op zoek naar de relevantie en urgentie van bepaalde zaken in mijn muzikale carrière om nog beter te weten wat ik wil en waar ik naar toe wil, maar ook om mijn tijd nog beter te kunnen besteden. Met als soort van overkoepelende vraag daarbij ‘Wat heeft men aan mijn muziek?’ Bij mijn nieuwe plaat is dat bijvoorbeeld de rust, dat de luisteraar een soort van rust vindt als deze naar mijn plaat luistert. Daar heb ik ook onderzoek naar gedaan, bijvoorbeeld door te kijken wat muziek met onze hersenen doet.”

8225

Artistiek gezien streeft Verhoeven naar het uitbreiden van zijn kennis op het gebied van synthesizers, een cruciaal element in zijn unieke sound. Hij is van plan deze verdieping te realiseren door nauwe samenwerking met andere muzikanten, producers en engineers. Brent: “Ik kende Yannick al voordat we aan het MHB traject begonnen. Zo hebben we samen stage gelopen bij het Incubate festival en zijn we elkaar door de jaren heen vaak tegengekomen. Dus ik was al wel bekend met zijn werk en de verschillende disciplines waar hij binnen opereert. Doordat hij zo divers is, vond men het moeilijk om de juiste mentor aan hem te koppelen en kwam men bij mij terecht. Daarnaast staat het door mijn connectie met bijvoorbeeld Roadburn en mijn vroegere werk bij 013 niet heel ver van me af.”

Het doel van Yannick is om te experimenteren met nieuwe geluiden en technieken, met als ultieme doel een verder ontwikkelde, onderscheidende muzikale stijl. Dit gaat hand in hand met een verkenning in de wereld van muziektherapie en sound healing, waarmee hij hoopt een therapeutisch effect te bereiken met zijn muziek. “In het verleden heb ik verschillende keren contact gehad met een muziektherapeut en dat is iets wat ik dit jaar weer wil oppakken. Mijn focus ligt nu echter op mijn nieuwe plaat en in het najaar wil ik kijken hoe ik mijn creatieve proces ook eventueel kan toepassen op therapieën.”

Op zakelijk vlak heeft Verhoeven een helder beeld: het aanbrengen van meer structuur binnen zijn onderneming en het verbeteren van zijn leiderschapskwaliteiten. Deze aspecten zijn cruciaal voor het opzetten en succesvol beheren van projecten. Een bijzonder interessant element van zijn plan is de focus op het organiseren van residenties, waarbij hij zijn netwerk wil vergroten en nieuwe samenwerkingen wil aangaan. Dit onderdeel belooft een stimulans te zijn op verschillende gebieden. “Een belangrijk punt waar we naar kijken is het feit dat Yannick best veel verschillende soorten projecten doet, ook onder verschillende namen, en of hij dat niet allemaal onder zijn eigen naam kan gaan doen,” aldus Oostrum.

8226

De realisatie van deze doelen vereist een gedegen strategie. Verhoeven plant interacties met invloedrijke figuren in de muziekindustrie en hij wil gebruikmaken van de faciliteiten van W2 studio’s in Den Bosch, een plek die als een broedplaats voor synthese-expertise wordt beschouwd.

Een essentieel onderdeel van zijn ontwikkeling is het creëren van een allesomvattende live-ervaring, waarbij muziek en visuele kunsten samensmelten. Brent: “De live shows zijn iets waar we veel mee bezig zijn. Als oorspronkelijk idee wilde Yannick de komende live shows erg groot maken, waarbij een x aantal muzikanten mee doen tijdens de set. Toen heb ik voorgesteld om ervoor te zorgen dat hij zijn show kan schalen en dat hij dus zo’n grote XL show kan spelen op bijvoorbeeld festivals, maar er eventueel ook twee muzikanten bij kunt zetten, of de show in zijn eentje kan doen. Op die manier kan hij voor verschillende soorten shows geboekt worden.”Dit plan omvat samenwerking met visuele artiesten en het verkennen van geavanceerde technologieën om zijn optredens naar een hoger niveau te tillen,zoals het gebruik van geur tijdens shows. “Iets waar ik ook mee aan het experimenteren ben is het gebruik van geur tijdens mijn shows. Ik heb daarvoor samen met geur ontwerper Brian Oomens (die onderdeel is van de nieuwe lichting Music Hub Brabant talenten) een geur ontwikkelt. Hij is ook een muzikant en zit op hetzelfde label. We hebben daar een speciale melange voor gemaakt, die ik voor elke show ga gebruiken om zo een totaalbeleving neer te kunnen zetten.”

Zijn werkplan omvat tevens het verder uitbouwen van zijn rol in de Brabantse muziekscene. Door het organiseren van residenties hoopt hij niet alleen zijn lokale aanwezigheid te verstevigen, maar ook bruggen te bouwen tussen Brabant en de rest van het land. Deze residenties bieden ook kansen voor samenwerking en kennismaking met een divers spectrum aan muzikanten en apparatuur, wat bijdraagt aan zowel zijn artistieke ontwikkeling als aan zijn live performances.

De reis die Verhoeven voor ogen heeft met Music Hub Brabant belooft een fascinerend proces te worden. Het belichaamt een combinatie van zelfontplooiing, muzikale innovatie en zakelijk inzicht. Dit alles maakt deel uit van zijn streven om zichzelf als muzikant en producer verder te ontwikkelen, terwijl hij tegelijkertijd een betekenisvolle bijdrage levert aan de Brabantse muziekscene. Met dit uitgebreide en veelzijdige plan lijkt Yannick Verhoeven zijn naam als Ramses 3000 in de muziekindustrie nog verder te gaan verankeren.

Op donderdag 18 april neemt OFFROAD (side program Roadburn) museum De Pont over. OFFROAD programmeert Ramses3000, die in zijn performance reageert op de zinnenprikkelende, meeslepende tentoonstelling IN THE MIST OF IT ALL, ABOVE FRONT TEARS van de Franse kunstenaar Laure Prouvost – die nu te zien is in het museum. 
18.30u: Q&A
19.30u: Optreden Ramses3000