Limburgse filmhub CineSud lanceerde in 2018 spontaan het programma Film Talents to Cannes om filmmakers de kans te geven kennis, ervaring en connecties op te doen buiten de eigen landsgrenzen en op 's werelds grootste podia. Dat jaar reisde een delegatie van tien nieuwe filmmakers voor het eerst naar de Marché du Film om netwerkmogelijkheden, workshops, coaching en één-op-één sessies bij te wonen. Het programma sloeg zo goed aan dat het vanaf 2019 een vast onderdeel werd van de activiteiten van CineSud, dat al snel nationale en internationale erkenning kreeg.

Het programma wordt gesponsord door de belangrijkste partners van CineSud, waaronder Provincie Limburg, Gemeenten Heerlen, Maastricht en Sittard-Geleen, het Nederlands Filmfonds, Elisabeth Strouven Fonds en Prins Bernhard Cultuurfonds. Voor de 2022-editie heeft CineSud een nieuwe mogen verwelkomen: Cinecitta Tilburg. Cinecitta is de arthouse bioscoop van Tilburg en een groot voorstander van arthouse films.

Next-talent Catherina Iosifidis maakte eerder binnen het Shorts Lab van CineSud de korte film Amy & May en werd nu ook geselecteerd. Andere Brabantse makers die meegaan naar Cannes zijn filmmaker Rudi Brekelmans en producent Charlotte Driessen.