Aangenaam!

Ik ben Vita Broeken, en ik ben geboren en getogen in Nijmegen. Ik heb Industrial Design gestudeerd aan de Technische Universiteit Eindhoven. Waar ik sinds het begin van mijn studie ook woon.

Ik heb een enorme passie voor duurzaamheid en voeding, hierover kan ik dan ook uren praten en leer ik steeds meer over. Ik heb ook als leidinggevende in de horeca gewerkt, en daarnaast heb ik techniek workshops voor kinderen georganiseerd (dit doe ik nog steeds af en toe). En, ik ben deksman, dus als je gaat varen ga ik graag mee!

Sinds 2018 run in samen met Elzelinde van Doleweerd het bedrijf Upprinting Food, hiermee 3D-printen wij vanuit reststromen.

Upprinting Food

Wereldwijd wordt 1/3 deel van het geproduceerde eten verspild. Het meest verspilde voedsel in Nederland is brood. Daarnaast wordt veel groenten en fruit weggegooid, vaak omdat het niet mooi genoeg is of aan de rijpe kant. Upprinting Food is een manier om deze reststromen te gebruiken om er nog heerlijk en aantrekkelijk eten van te maken.

We maken receptuur voor purees van verschillende ingrediënten uit reststromen, die we op smaak maken met kruiden en specerijen. Vervolgens printen wij deze puree met een 3D-printer in interessante vormen. Het geprinte eten wordt vervolgens gebakken en gedroogd, zodat het knapperig is en een lange houdbaarheid heeft. We focussen op samenwerken met high-end restaurants, om deze restaurants te helpen de reststromen te verminderen en een unieke ervaring te creëren voor de gasten.

 

 

Vita Broeken

Cursor TUE - It’s a prototype!