De band werd opgericht in 2017 toen Luc aan de Rockacademie studeerde. Uiteindelijk studeerde hij, deels, met To Adelaide daar aan af.

Luc begon zijn muzikale leven door op jonge leeftijd keyboardlessen te gaan volgen op de muziekschool. Zo belandde hij ook in zijn eerste bandje, een cover band waarmee verschillende genres werden gespeeld. Later ging hij op de Rockacademie de richting toetsenist volgen. Tijdens die opleiding werd er echter ook een basgitaar aangeschaft, wat dan weer leidde tot de oprichting van To Adelaide. Hierdoor bestond het afstuderen van Luc uit zowel de piano, als een optreden met de band. Daarmee werd hij één van de eerste op de opleiding die afstudeerde met een instrument dat hij nog niet bespeelde toen hij aan die opleiding begon.

To Adelaide is op de eerste plaats een groep vrienden, dus nadat Luc zijn opleiding had afgerond, was het dan ook niet meer dan normaal dat de band doorging met muziek maken. “We vinden het allemaal erg tof om te doen, wat natuurlijk de belangrijkste reden is. Dus van stoppen is nooit sprake geweest toen ik eenmaal afgestudeerd was.” In het begin kwamen alle basispartijen voor de liedjes van Luc, die hij op zijn akoestische gitaar schreef. Daarna ging de band er aan sleutelen in de repetitieruimte en op die manier ontstonden de uiteindelijke arrangementen.

(tekst gaat verder onder de video)

“Langzaamaan zijn we wel meer gegroeid naar een proces waarbij ik de hele demo van een nummer thuis schrijf. Op die manier is het voor de rest van de band ook duidelijker wat ik met een nummer wil doen, zodra we de repetitie in gaan. Van de andere kant is onze gitarist ondertussen ook muziek gaan schrijven voor To Adelaide, zodat de input tegenwoordig van twee kanten komt. Een behoorlijke luxe en zo kan ik me ook op andere zaken binnen de band richten.”

In oktober 2020 kwam de band met zijn eerste plaat, die door het platenlabel Smithsfoodgroup op vinyl is uitgebracht. Hayo Vaders is naast programmeur van Gebouw-T in Bergen op Zoom ook verbonden aan dit label. Hij introduceerde de band hier nadat ze samen met de band van Hayo een show hadden gespeeld. “Ik weet nog goed dat ik backstage zat en dat de muziek van To Adelaide me direct pakte. Ik ben toen meteen de zaal in ben gelopen om het te checken.” De band werd later door Hayo geopperd voor het Talent Hub traject, waarin hij nu hun coach is.

(tekst gaat verder onder de video)

Het is de bedoeling dat er aan verschillende zaken wordt gewerkt tijdens dit traject. “We willen ons in dit traject meer richten op hoe we ons beter in de markt kunnen zetten, om zo een nieuw (buitenlands) publiek aan ons te kunnen binden. Dit traject geeft ons de kans om eens boven de band te gaan hangen en te kijken hoe we alles nog beter kunnen laten samenkomen. Zo hebben we nu een nieuw liedje geschreven dat net wat anders is dan de rest, wat meer catchy. Tijdens het traject dat we nu met Hayo in gaan, kan het denk ik ook wel interessant zijn om daarmee bijvoorbeeld wat airplay te krijgen op een zender als Kink FM. Daar oriënteren we ons nu ook op en wie weet waar dat toe leidt dankzij de hulp van Talent Hub.”

To Adelaide Bandcamp

Mentor Hayo Vaders (Gebouw-T, Bergen op Zoom)
Wat betreft het creatieve proces staat de band als een huis. Toen we dan ook gingen kijken waar de hulp vanuit Talent Hub kan worden ingezet, werd al snel duidelijk dat daar niet de focus op hoeft te liggen. Het is juist de commerciële kant waar de band hulp in kan gebruiken. Zo willen we proberen om de band de grens over te krijgen. Ze hebben vanuit België al de nodige interesse gekregen, dus een van de doelen die we hebben gesteld is om daar een boeker te kunnen vinden en daar te kunnen groeien.”