Ze won in 2020 de Nijmeegse Literatuurprijs en werkt momenteel aan een roman en aan een kinderboek voor haar vijfjarige. Check vooral ook even haar website: www.oogpunt.nu. Tamar is een van de drie ‘Lichtbewolkers’, die een deel van het traject bij WOLK volgen. 

Waar schrijf je over?
“Vroeger was mijn eerste neiging tijdens het schrijven om diep in het abstracte te duiken. In mijn studie filosofie vond ik juist daar een taal die resoneert. Ik was geïnteresseerd in onderliggende structuren en verbanden tussen (ogenschijnlijk) ongelijke zaken. Daar raakte ik gefascineerd door het thema van de eindige menselijke vrijheid, die nooit meer kan zijn dan een streven. Het was een taal waarin je de ervaringswereld op afstand hield, wetende dat je er niet van los kunt komen. Dat vond ik interessant: je zat in een oneindig web van tegenstellingen en die nuance vond ik heerlijk. 

Later heb ik juist de andere kant ontdekt toen ik begon met het schrijven van fictie. Daar deed ik het tegenovergestelde: ik zocht naar de vele vormen van het hoogstpersoonlijke. Om die menselijke ervaring, die bol staat van tegengestelde krachten, voelbaar te maken. Hoe worstelt zo’n eindig wezen door een leven, op zoek naar de vrijheid die hem per definitie ontglipt? Hoe sluipt cynisme een leven binnen? Waarin vindt een mens houvast als alle kaders bij voorbaat feilbaar zijn? Deze thema’s blijven me bezighouden. 

Als je vraagt wat mijn stijl is, dan ligt het daar ergens tussen. Het dubbele laagje schijnt er altijd doorheen, want er is niets wat zich maar op één manier laat vatten. Ik voel veel empathie voor de worstelde mens, ook al laat die zich soms zien in destructieve vormen. Ik werk momenteel aan een langer verhaal dat wellicht een novelle of roman wordt. Hiervoor schreef ik voornamelijk korte verhalen, maar ik heb het idee dat een langer verhaal beter past bij wat ik er inhoudelijk in wil stoppen en de rust die ik tegelijkertijd wil blijven bewaren. Plotgedreven thrillers zijn niet aan mij besteed.” 


Waar kunnen we meer van je werk vinden?
“Op mijn website Oogpunt.nu experimenteer ik in tekst en beeld. Ik plaats daar flarden van teksten die anders maar blijven rondzwerven op mijn computer. Iets wat ooit een dagboeknotitie was, een fragment dat het net niet haalde in een verhaal of gewoon een dagelijkse portie existentieel gepeins, dat soort dingen. Sinds kort ben ik ook begonnen aan ‘Oogpuntjes’ op papier, kleine zine-achtige boekjes met korte teksten en illustraties. Het helpt me om ook de onaffe, nog niet gepolijste, materialen er te laten zijn. Daarnaast hou ik als grafisch ontwerper ook gewoon van vormgeving, illustratie, drukwerk en papier. Ik hou ervan dingen samenkomen.”


Waar kunnen mensen je voor vragen?
“Ik ben altijd te porren voor nieuwe samenwerkingen met andere schrijvers, beeldmakers en kunstenaars uit verschillende creatieve disciplines. Ook hou ik ervan om taal te vinden bij projecten voor communicatieve doeleinden en/of interviews af te nemen om de verhalen van anderen in tekst te vertellen. Er zijn nu eenmaal veel verhalen die het waard zijn te vertellen.”

www.oogpunt.nu (vrij werk, schrijven en illustratie)

www.tamarslooves.nl (grafisch ontwerp en communicatie)

Tekstfragment

[…] Ik had geen haast. Of tenminste: zo liet ik mezelf dat graag vertellen. Ik wilde geloven dat de tijd me niet gauw liet opjagen. De tijd is doods, nee, sterker: levenloos. Was het dood, dan zat er ooit nog leven in, dan bracht het leven voort. Dan ontwikkelde er tenminste nog iets, iets wat in eerste instantie onbenullig leek, maar met het voortschrijden van de tijd vanzelf bestaansrecht verkreeg. Maar de tijd groeit niet en sterft niet, de tijd is een leeg omhulsel waar geen leven noch dood in besloten ligt. 


Mensen hebben de neiging om zich te laten leiden door fantomen. […]