Over Sabine Molenaar

Sabine Molenaar (1985, Nederland) verliet in 2007 de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten  met het diploma Moderne Theater en Dans. Na enkele voorstellingen met Ann van den Broek en het  Nederlandse dansgezelschap Instant Collective, verhuisde ze naar Brussel. Ze toerde vanuit de Belgische hoofdstad internationaal met het dansgezelschap Peeping Tom met de voorstelling 32 rue Vandenbranden. In 2013 richtte Sabine Molenaar haar gezelschap Sandman op. Haar eerste dans solo That’s it, een “choreografie tussen realiteit, droom en nachtmerrie”, viel direct in de prijzen (eerste prijs op ACT Festival, Bilbao (SP) en Strafst Vrouwelijk Talent op festival Theater Aan Zee, Oostende (BE).
Sabine verbeeldt in haar werk eerder een state of mind dan afgeronde personages. Ze vertaalt de diverse gemoedstoestanden in extreem fysieke bewegingen. Er is geen lineair verhaal te ontdekken, er is geen ruimte voor logica. Alles vertrekt vanuit een intuïtieve manier van associëren, waarbij ook tijd en ruimte worden vervormd.  
Dat is ook te zien in Touch Me, waarin ze opnieuw verschillende lagen van de realiteit laat zien en niets is wat het lijkt.
In 2017 ging Almost Alive van Sabine in première.
In oktober 2017 wint Sabine de BNG Bank Dansprijs met de voorstelling That’s It, die in 2013 tijdens Festival Cement in première ging.

Heleen Volman Haar associatieve verbeeldingswereld slaat meteen aan bij de kijker die zich moeiteloos overlevert aan haar bizarre reeksen bewegingen en transformaties. ”

Waarom werd Sabine Molenaar voor PLAN geselecteerd?

Heleen Volman, artistiek leider van DansBrabant over Sabine:

“Haar associatieve verbeeldingswereld slaat meteen aan bij de kijker die zich moeiteloos overlevert aan haar bizarre reeksen bewegingen en transformaties. Het is haar fysieke en emotionele concentratie die je meeneemt in een maalstroom van beklijvende, beeldende scènes.”