Over Sabine Molenaar

Sabine Molenaar (1985, Nederland) verliet in 2007 de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten  met het diploma Moderne Theater en Dans. Na enkele voorstellingen met Ann van den Broek en het  Nederlandse dansgezelschap Instant Collective, verhuisde ze naar Brussel. Ze toerde vanuit de Belgische hoofdstad internationaal met het dansgezelschap Peeping Tom met de voorstelling 32 rue Vandenbranden.

In 2013 richtte Sabine Molenaar haar gezelschap Sandman op. Haar eerste dans solo That’s it, een 'choreografie tussen realiteit, droom en nachtmerrie', viel direct in de prijzen (eerste prijs op ACT Festival, Bilbao (SP) en Strafst Vrouwelijk Talent op festival Theater Aan Zee, Oostende (BE). Sabine verbeeldt in haar werk eerder een state of mind dan afgeronde personages. Ze vertaalt de diverse gemoedstoestanden in extreem fysieke bewegingen. Er is geen lineair verhaal te ontdekken, er is geen ruimte voor logica. Alles vertrekt vanuit een intuïtieve manier van associëren, waarbij ook tijd en ruimte worden vervormd.

Touch Me, in 2015 in première op Festival Cement, toont Sabine in een keten van metamorfoses. Vervolgens ging in 2017 Almost Alive van Sabine in première. In haar derde solo, bevraagt ze wat er gebeurt als je je totaal afsluit voor de turbulentie van de buitenwereld en een tijd- en grenzeloze binnenwereld betreedt. In oktober 2017 won Sabine de BNG Bank Dansprijs met het al genoemde That’s It, die in 2013 tijdens Festival Cement in première ging.

Sabine Molenaar werd van 2014 tot en met 2017 ondersteund door PLAN. Na PLAN maakte ze in 2019 de voorstelling TRANSMUTE, waarin Sabine samen met haar vier wonderlijke performers de werkelijkheid construeert die wij ervaren. In november 2019 ging ook UN-retained in première, een poëtisch beeldverhaal dat Sabine maakt samen met Gertjan Biasino en Jochem Baelus. Een even imposante als ingetogen videomapping-installatie op de gevels in Eindhoven tijdens lichtfestival GLOW. Sabine werkt vanuit haar gezelschap Sandman in een meerjarig samenwerkingsverband met DansBrabant en toert verder door Nederland, België & beyond met TRANSMUTE en UN-retained.

Heleen Volman
Haar associatieve verbeeldingswereld slaat meteen aan bij de kijker die zich moeiteloos overlevert aan haar bizarre reeksen bewegingen en transformaties. ”

Waarom werd Sabine Molenaar voor PLAN geselecteerd?

Heleen Volman, artistiek leider van DansBrabant over Sabine:

“Haar associatieve verbeeldingswereld slaat meteen aan bij de kijker die zich moeiteloos overlevert aan haar bizarre reeksen bewegingen en transformaties. Het is haar fysieke en emotionele concentratie die je meeneemt in een maalstroom van beklijvende, beeldende scènes.”