Als percussionist en multi-instrumentalist heeft Van Bakel een voorliefde voor het hedendaagse repertoire, waarbij hij vaak de grenzen van muziek en andere kunstvormen verkent. Zijn werk als percussionist/speler/performer kenmerkt zich door een groot gevoel voor visueel spektakel en een naadloze integratie met andere disciplines zoals theater en visuele kunsten. Zijn composities zijn te horen in verschillende theaterproducties, van waaruit Reggy hoopt ook muziek te kunnen gaan maken voor de orkesten en ensembles waar hij nu onderdeel van is, zowel in Nederland als internationaal.

Reggy's veelzijdigheid komt vooral tot uiting in zijn samenwerkingen met experimentele labels zoals het Brusselse Bonambi Records, waar zijn voorliefde voor het bewerken van 'found sounds' en veldopnames uit de stad of natuur tot innovatieve muzikale expressies leiden. Deze geluiden, vaak opgenomen op ouderwetse cassettes en tapes, vormen de basis van zijn unieke geluidswereld. “Geluid in het algemeen is een belangrijke inspiratiebron. Zo bewerk ik bijvoorbeeld graag found sounds en veldopnames uit de stad of de natuur, ga ik vrij intuïtief te werk en heb ik een grote voorliefde voor fr analoge wereld van cassettes.”

In het ensemble VanDryver, en groepen zoals Cast Glass en VONK, vindt Van Bakel een uitlaatklep voor zijn experimentele driften, waarbij hij klassieke instrumenten zoals blazers en strijkers mengt met moderne synthesizers. Deze combinatie leidt tot een rijk klankpalet dat hij op een experimentele wijze transformeert tot sferische, filmische composities. Deze worden vaak versterkt door repetitieve ritmische en melodische patronen die zowel abstract als vloeiend zijn, en worden ondersteund door visuals die zijn muziek visueel tot leven wekken.

DOTT, een project ontwikkeld in samenwerking met Muzieklab van Intro in Situ en VIA ZUID, was een ambitieuze poging om muziek te gebruiken als medium om maatschappelijke thema’s aan te kaarten en Reggy kijkt op het moment naar de mogelijkheid om dit project nieuw leven in te blazen. In DOTT speelt niet alleen muziek een rol, maar zijn ook teksten, visuals en kostuums integrale onderdelen van de beleving, waarmee Van Bakel zijn gevoelens en gedachten over de samenleving tot uitdrukking wil brengen.

Reggy van Bakel is meer dan een muzikant; hij is een moderne verhalenverteller wiens instrumenten zich uitstrekken voorbij de muzieknoten, in de rijke wereld van multi sensorische kunst.

Doelen voor Music Hub Brabant traject:

Het Concreet is de perfecte plek voor Reggy om zich verder te verdiepen en ontwikkelen in onder andere analoge opname en compositie technieken. Hier wil hij dan ook een groot deel van zijn tijd tijdens het Music Hub Brabant traject besteden. Daarnaast wil hij zich ontwikkelen op het gebied van compositie, om eventueel muziek voor ensemble e.d. te kunnen schrijven en wil hij stappen maken binnen de zakelijke kant van het muzikant zijn.
 

Instagram: https://www.instagram.com/reggyvanbakel/

Bandcamp: https://reggyvanbakel.bandcamp.com/ https://bonambi.bandcamp.com/album/bonambi-x-nativitas

8259