Het uitgangspunt van Michiel Deprez is circus als perspectief, waarbij mogelijkheden het materiaal vormen. Hij is vooral op zoek om zijn fysieke vaardigheden te combineren met zijn filosofische kijk op het bestaan. Waar velen zoeken naar zin en betekenis, interesseert Michiel zich juist voor de afwezigheid ervan. Hij probeert in zijn werk de link tussen perceptie, actie en bewustzijn te ontwarren, de populariteit van mindfulness en andere pseudo-filosofieën te begrijpen en de dominantie van wetenschap en techniek te doorgronden. 

Michiel Deprez (België, 20 juli 1989) doorliep na de Ecole de Cirque de Bruxelle Formation Pédagogique de Academy for Circus and Performance Art (ACaPA), waar hij in 2015 afstudeerde. Hij maakte o.a. de voorstellingen Piste, Okiagari en Spectrum. Eind 2017 maakt hij samen met Pieter Visser de voorstelling Fase waarmee zij in 2018 touren. Ook werkte hij in 2018 samen met collegamaker Ruben Mardulier.
In 2019 onderzocht Michiel tijdens Festival Cement mentale processen met 10000 dingen.

Wendy Moonen
Michiel is een circusartiest met vele ideeën die laat zien dat circus een kunstvorm is en niet een kunstje.”

Waarom is Michiel Deprez voor PLAN geselecteerd?

Wendy Moonen, programmeur Festival Circolo, over Michiel Deprez

“Michiel is voor mij een inspirerende en innovatieve maker. Hij kan zijn benadering van het circus goed onder woorden brengen. Michiel is een circusartiest met vele ideeën die laat zien dat circus een kunstvorm is en niet een kunstje. Hij doet uitgebreid onderzoek naar het werken met materialen en objecten waardoor er nieuwe vormen ontstaan. Ook Michiels onderzoek en werkwijze richting zijn publiek is zeer interessant. Hij onderzoekt op welke manier het publiek een actieve rol kan krijgen tijdens zijn voorstellingen.

Voor Festival Circolo is de manier van werken van Michiel belangrijk omdat het de breedte van het circusveld laat zien. Het festival vecht al jaren voor een juiste erkenning van circus als kunstdiscipline. Het festival streeft ernaar the state of the art van het circus te presenteren en daar hoort Michiel in thuis door zijn heldere visie en zijn nieuwe vormen van circus.”