Geluiden

"Ik laat me inspireren door de geluiden in mijn omgeving. Ik neem van alles op, van een ratelend tandwiel tot een vallend glas, en vorm dat om tot nieuwe geluiden. Ik ben altijd op zoek naar hoe ik met geluid een verhaal kan vertellen. Daarnaast werk ik ook samen met choreografen, dansers en theatermakers en componeer geluid bij hun voorstellingen."

Podcasts

"De laatste jaren maak ik steeds meer podcasts. Met een microfoon op mensen afstappen is iets wat ik heb moeten leren. Ik werkte voorheen redelijk solistisch; in de natuur of stad nam ik met mijn microfoon omgevingsgeluiden op. Als podcastmaker ga ik bij mensen langs om hun verhalen op te nemen, dat is een nieuwe rol voor mij."

Luisteren

"Een belangrijk onderdeel van mijn vak is luisteren. Vorig jaar maakte ik een geluidswandeling in de Sint Maartenskerk in Zaltbommel. Een wandelgids met opdrachten nodigde bezoekers uit geluiden, zoals galm en weerkaatsing, te verkennen. Deze geluidswandeling gaf mensen ook een vrijbrief om zelf geluiden te maken, zoals stampen en klappen, wat in een stille kerk in het begin onwennig voelde."

"In het traject van de Music Hub wil ik onderzoeken wat ik kan maken met het materiaal zand. Wat levert het op qua geluid? En hoe verhouden we ons als mens tot zand? Op het strand of bij een zandverstuiving ben ik me heel bewust van de omgeving. De uitgestrektheid spreekt me aan. Tegelijk is zand een schaars product omdat we het gebruiken voor de productie van glas, beton en microchips."

Mentor Bert Palinckx (November Music)
Geluidskunstenaars zijn vaak makers die in hun eentje vanuit thuis werken en voelen zich minder comfortabel bij het doen van zelfpromotie. De geluidskunstscene is groot en internationaal. In het begeleidingstraject van Marieke willen dan ook we focussen op het uitbreiden van haar netwerk, zodat ze met de juiste mensen en festivals in contact komt en mooie samenwerkingen kan aangaan.”