Over Johnny Lloyd

Johnny Lloyd is van huis uit Lindy Hop en Charleston danser. Vanuit zijn grote nieuwsgierigheid naar en liefde voor deze dansvormen maakte hij zich met evenzo grote volharding als gemak ook de meeste andere stijlen uit de Afrikaans-Amerikaanse danscultuur eigen, waaronder de verschillende Hip Hop stijlen. Meer dan tien jaar geleden startte hij vanuit Duitsland met het creëren van zijn eigen werk. Inmiddels werkt hij vanuit Nederland, is hij als danser verbonden aan Eastman het gezelschap van Sidi Larbi Cherkaoui en onderzoekt hij het werken tussen verschillende dansculturen en de cross over tussen urban en hedendaagse theaterdans. Johnny Lloyd is perfect op de hoogte van de ontwikkelingen in de urban dance en kan er prachtig over vertellen. Het is met name om de rijke achtergrond van waaruit Johnny vertrekt en verbindingen legt, dat Parktheater en DansBrabant graag samen met hem optrekken. Wij zien zijn struggle om een eigen weg te vinden, laverend tussen binnen- en buitenkant, show en zeggingskracht, theatraliteit en virtuositeit. In zijn productie Other Tales From The Underground die hogelijk werd gewaardeerd in de urban scene, kwam hij alle dilemma’s tegen. Dit was precies de stap die gezet moest worden om hem de weg te laten vinden naar kleinschaliger, intiem werk waarin zowel zijn praktische als zijn theoretische zoektocht naar werken vanuit verschillende danstradities samenkomen. Dat passen en technieken uit hiphop meer mogelijkheden hebben wanneer ze worden gecombineerd met conceptuele bronnen en beelden, wanneer ze worden gearrangeerd met een professioneel bewustzijn van ruimte, tijd en abstractie, weten we inmiddels. Door op zoek te gaan naar zijn persoonlijke verhaal hierin daagt Johnny zichzelf uit om tot de kern van de zaak te komen: wie is hij als danser, wat heeft hem gevormd en wat zegt dat over hem als maker? In een duet met Hip Hop danser en choreograaf Shailesh Bahoran gaat hij deze uitdaging met open vizier aan. Dit duet is in de herfst van 2018 in première gegaan.

1137
Johnny verbindt werelden, hij inspireert zijn omgeving en hij levert een bijdrage aan de levendigheid en pluriformiteit van het dansklimaat in Noord-Brabant.”

Waarom werd Johnny Lloyd geselecteerd voor PLAN?

Johnny Lloyd verdiende zijn sporen zowel in de urban scene als in de moderne theaterdans. Zijn voortdurende onderzoek van de cross-over tussen deze twee stijlen voelt als een ontdekkingsreis. Vanuit zijn ervaring maar meer nog vanuit het delen van zijn ontdekkingen levert hij een belangrijke bijdrage aan de wederzijdse verrijking van deze twee stijlen. Hiermee verbindt hij werelden, inspireert hij zijn omgeving en levert hij een bijdrage aan de levendigheid en pluriformiteit van het dansklimaat in Noord-Brabant. In de samenwerking met Andre Grekhov in hun gezamenlijke stichting Sample Culture is het de uitdrukkelijke ambitie om blikken te verruimen, grenzen tussen genres open te breken en zich actief in te zetten op het gebied van de ontwikkeling van urban talenten met dezelfde nieuwsgierigheid.