Evangelos Biskas werd geboren in Thessaloniki, Griekenland in 1994. Hij studeerde dans en choreografie aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten te Tilburg. Als performer werkte hij onder meer met Katja Heitmann en United Cowboys, en danste in Even Worse van Guilherme Miotto/Corpo Máquina. Als maker werd Evangelos voor zijn afstudeerchoreografie Eternal Chilling genomineerd voor het Moving Forward traject 2016-2017 en won hij de Moving Forward Young Dance Makers Award. Goed voor een residentie en de mogelijkheid een nieuwe performance te ontwikkelen: In Search of a Title, een co-creatie met danser/choreograaf Elysia Mc Mullen en een samenwerking met muzikanten Ruben den Brok en Isaac Poels. De voorstelling ging in première in oktober 2017 bij Dansmakers Amsterdam en is een interdisciplinaire performance waarin twee dansers en twee muzikanten samenleven in een alledaagse wereld waar magie en het onvoorspelbare onderdeel is van de routine. 

Evangelos of ‘V’ probeert met zijn surrealistische invalshoek een eigen kleur te brengen in het danslandschap. Surrealisme gaat voor hem over de metaforen van het leven en hoe dingen een betekenis verdienen. Het vertegenwoordigt hoe perceptie gemanipuleerd kan worden door betekenis en hoe betekenis gemanipuleerd wordt door perceptie. Met zijn werk wil hij lagen van verzet afpellen en een openheid naar verschillende werelden voorstellen. Dromen, metafysica, enz… de onverklaarbare kracht van dingen en atomen om magisch te worden. Dat wat je niet kunt zien voelen en laten voelen. Op welke wijze kan een surreële benadering aannames van wat wij als normaal en alledaags bestempelen omvormen? In onze door snelheid weinig gelaagde hedendaagse wereld voelt een surrealistische kijk op de zaak als uitdagend en broodnodig.

[ AI ] dancer (te zien tijdens Festival Cement 2020) is een dans- & video-installatie over de vraag in hoeverre je een computerprogramma dansimprovisatie aan kunt leren. Choreograaf Evangelos Biskas V en creative coder Mauricio van der Maessen de Sombreff gingen op zoek naar verbindingen tussen de mechaniek van het lichaam van een danser en artificiële intelligentie. Hiervoor creëerde Mauricio een algoritme dat ‘getraind’ werd aan de hand van een grote verzameling van dansvideomateriaal van Evangelos, onderverdeeld in korte bewegingsreeksen. Het algoritme voorspelt wat de beste reeks is om de voorgaande op te volgen en geeft zo de improvisatie van de danser opnieuw vorm.

In Between (te zien tijdens Festival Cement 2021 en nog op tournee) is een solo van Evangelos, waarin hij werkt met het absurde en irrationele karakter van zijn eigen dromen. Hij gebruikt de droombeelden, stemmingen en intenties om zijn intuïtieve en instinctieve fysieke benadering van dans te sturen en vorm te geven. Experimentele hiphop, hedendaagse dans en improvisatie worden met elkaar vermengd. Evangelos ontwikkelt hiermee een authentieke bewegingstaal die zich beweegt tussen bizarre isolaties, ongecontroleerde losheid en een organische ‘flow’.

Van 2017-2020 werd Evangelos vanuit DansBrabant ondersteund door PLAN Talentontwikkeling Brabant. Sinds 2020 maakt Evangelos onderdeel uit van Corpo Máquina Society.

Pauline Roelants
Ombuigend van isolatie, naar golfbeweging, naar vloerwerk en impulsen. Het lijkt allemaal onderdeel te zijn van een rijk intern geheugen van het lichaam. ”

Waarom is Evangelos Biskas / V voor PLAN geselecteerd?

Pauline Roelants, artistiek leider United Cowboys, over Evangelos Biskas

“Evangelos Biskas was gastchoreograaf bij Seasoning #9. Hij voerde 2 danssolo’s per avond op, improvisaties onder de titel The Jazz Dog. De solo’s tonen een intrigerend fysiek vocabulaire. Ombuigend van isolatie, naar golfbeweging, naar vloerwerk en impulsen. Het lijkt allemaal onderdeel te zijn van een rijk intern geheugen van het lichaam. Dat maakt de dans van Evangelos Biskas persoonlijk en verschillend dan die van anderen. Hij gebruikt zijn lichaam als instrument, optellend bij de muziek, of zelfs er onderdeel van wordend. Het is een goede keuze om onderzoek te doen middels improvisatie; ontdekkingen worden direct gecombineerd met fysieke ervaring. Ik denk dat zijn onderzoek naar de communicatie tussen muziek en dans boeiend is. Een onderzoek dat kan leiden tot een onderscheidende danssignatuur.”