In 2018 heb ik mijn bachelor Industrial Design afgerond in Eindhoven met het project Upprinting Food. Tijdens mijn bachelor ben ik mijn passie voor eten gaan combineren met design. In het laatste jaar van mijn bachelor heb ik een minor gevolgd in Wageningen in de richting Food Technology en ben ik gestart met werken in de keuken van een restaurant. Deze twee activiteiten maakte het mogelijk om mijn afstudeerproject op te zetten in de richting van voeding. Door me te richten op voedselverspilling in combinatie met nieuwe technologie, is het project Upprinting Food gestart. Het project werd zeer goed ontvangen, en nadat ik samen met Vita Broeken naar China was geweest met het project voor de ‘Beijing Design Week’, hebben we besloten officieel een bedrijf mee te starten.

Upprinting Food

Wereldwijd wordt 1/3 deel van het geproduceerde eten verspild. Het meest verspilde voedsel in Nederland is brood. Daarnaast wordt veel groenten en fruit weggegooid, vaak omdat het niet mooi genoeg is of aan de rijpe kant. Upprinting Food is een manier om deze reststromen te gebruiken om er nog heerlijk en aantrekkelijk eten van te maken.

We maken receptuur voor purees van verschillende ingrediënten uit reststromen, die we op smaak maken met kruiden en specerijen. Vervolgens printen wij deze puree met een 3D-printer in interessante vormen. Het geprinte eten wordt vervolgens gebakken en gedroogd, zodat het knapperig is en een lange houdbaarheid heeft. We focussen op samenwerken met high-end restaurants, om deze restaurants te helpen de reststromen te verminderen en een unieke ervaring te creëren voor de gasten.