Geïnspireerd door de platencollectie van zijn vader, begon hij vijf jaar later met het componeren van zijn debuutalbum 'Mojo Vibes'. Dit markeerde het begin van zijn solo-carrière en het moment dat hij voor het eerst op viel bij Music Hub Brabant.

Voor zijn tweede album, 'Sugar Rush', koos Van Elten voor een unieke aanpak door samen met zijn live-band The Wet Socks drie weken lang te verblijven en op te nemen in een oud klooster. Dit album kenmerkt zich door bijdragen van bekende namen zoals Randell Heye (bekend van Typhoon en Karsu) en Tim Haars (Europapa, New Kids). Na het succesvol uitbrengen van dit album volgden vele optredens, waaronder een uitverkochte releaseparty in de Effenaar.

Momenteel werkt Van Elten aan een nieuw album, dat hij binnen zes maanden van concept tot masters wil afronden. Dit project dient ook als zijn afstudeerscriptie voor de HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht). Voor dit album kiest hij ervoor om uitsluitend fysieke instrumenten te gebruiken, zoals echte Hammonds, Rhodes en blazers, en geen digitale instrumenten. Met deze benadering brengt hij vanuit zijn eigen Mayfield Studio een ode aan de jaren '70 en de kunst van het vangen van geluid in het akoestische domein.

Het aankomende album staat in het teken van het maken van definitieve keuzes vroeg in het proces, zonder de veiligheid van een vangnet waar je altijd op terug kan vallen. Deze methode is gekozen om zijn perfectionisme uit te dagen en als kunstenaar te groeien in het omgaan met creatieve beslissingen. Het resultaat belooft zijn eerlijkste plaat tot nu toe te worden en wordt dit jaar nog verwacht.

Dries van Elten, als Whiff, blijft een opmerkelijke figuur in de Nederlandse muziekscene, bekend om zijn innovatieve benadering en het streven naar authenticiteit in zijn muzikale expressie.

Doelen Music Hub Brabant:

– Meer in contact komen met de muzikale reis die het publiek bij de liveshows maakt. Hoe kan de eclectische veelzijdigheid ingezet worden als wapen om de zaal van begin tot eind op z’n kop te zetten en een interessante spanningsboog te maken?

– Naast het ontwikkelen van technische skills als zanger/multi-instrumentale producer wil Dries inzicht krijgen in de financiële kant van de onderverdeling die er binnen de beroepspraktijk wordt gehanteerd: hoe combineer je de autonome makerskant met de technische kant van het werken in de Mayfield Studio en het leven als ZZP’er?

– Het korte metten maken met het perfectionisme dat Dries voelt in het productieproces. Om zichzelf hier in uit te dagen heeft hij het 3e album een strakke deadline van 6 maanden gegeven, iets dat enorm confronterend voor hem kan zijn.


Website: https://whiffmusic.com
Socials: https://linktr.ee/whiff_thewetsocks

Shows:

11 mei Play Festival, Eersel

15 juni Welons Festival, Wintelre

22 juni Cafe Wilhelmina, Eindhoven

26 juni HKU Showcase, Utrecht

6 juli Muze Misse, Oss

28 juli Effenaar ‘t Wasven (acoustic), Eindhoven

17 augustus Blue Square Festival, Eindhoven 

8261