Akuma Jin is de artiestennaam van Nawoddya Ramkisoening (Bergen op Zoom). Als kleuter ging hij er thuis al met de potten en pannen vandoor om muziek te kunnen maken, wat uiteindelijk resulteerde in een interesse in het drumstel van zijn oudere broer. “Op mijn 5e begon ik daar stiekem op te spelen en op mijn 6e kwam mijn broer daar achter. Naast een harde les, heeft hij mij toen ook de basis van het drummen bijgebracht. Sindsdien drum ik, waarnaast ik ook al snel geïnteresseerd raakte in gedichten maken en rap muziek. Aangezien mijn basisschool tijd niet altijd even leuk was, waren dit goede uitlaatkleppen voor mij.”

Om vooruit te komen met het drummen luisterde Nawoddya naar bands als AcDc en Metallica, maar al snel ging hij op zoek naar extremere muziek als inspiratie. Zo kwam hij bij de metalcore en deathcore, terwijl de interesse voor rap er ook nog steeds was. Die werd gevoed door ‘technische’ rappers als Eminem, waardoor hij uiteindelijk ook zelf teksten ging schrijven en er tijdens dat proces achter kwam dat hij ook kon freestylen. 

Na een kleine omweg langs de opleiding Bedrijfskunde belandde Nawoddya uiteindelijk op de Rock Academie in Tilburg. “Ik voelde aan alles dat dit de opleiding was die het beste bij me paste en toen ik te horen kreeg dat ik op auditie mocht komen, besloot ik dat ik die zou halen… en zo gebeurde.” Op de Rock Academie kan Nawoddya zijn hart volgen en de verschillende invloeden laten stromen. “Omdat ik een metal achtergrond heb, en daar nog steeds veel naar luister, was ik aan het proberen om dat te combineren met rap. Dat pakte niet altijd even goed uit, waardoor ik kritisch naar mezelf moest kijken. Gelukkig kan dat op een opleiding als deze.”

Twitch kanaal van Nawoddya

Hayo Vaders, programmeur bij Gebouw-T in Bergen op Zoom, hoorde van Akuma Jin doordat er een hiphop show met lokaal talent bij hen werd georganiseerd en de eerste naam die werd genoemd daarvoor was die van Nawoddya. “Uiteraard ben ik daardoor zijn muziek direct gaan luisteren, en die viel meteen op met zijn crossover van hiphop, anime en metal. Uiteindelijk heb ik hem toen ontmoet op de avond zelf, en het bleek een erg interessant persoon die heel goed wist wat hij wilde. Dat was dan ook een van de redenen waarom ik hem voor het Music Hub traject heb aangedragen.”

Ondertussen zijn Nawoddya en Hayo gaan kijken hoe het traject in te vullen en door de duidelijke doelen was dat snel duidelijk. Een van de doelstellingen is het beter kunnen produceren van tracks, zodat hij die nog beter voor zichzelf kan maken,  maar eventueel ook voor anderen. “Dat is ook een soort risicospreiding voor mij. De muziek die ik maak is waarschijnlijk niet voor een heel breed publiek interessant, en blijft toch een niche. Daarom wil ik ook graag gaan produceren voor anderen. Mijn doel is vooral om de rest van mijn leven muziek te kunnen maken en daar mijn brood mee te verdienen, en dat vang ik op door mijn focus deels op het produceren te leggen.”

TikTok kanaal van Nawoddya

Collectief

Hayo: “Het is wel duidelijk dat Nawoddya zijn hart bij muziek ligt. Of het nu gaat om hiphop of de metal band waar hij sinds kort zanger van is, of het produceren van muziek voor anderen, dit is wat hij wil doen. Hij zet wat dat betreft graag op alle fronten in en ik moet hem eerder afremmen dan aanmoedigen.”

Naast het beter leren produceren wil Nawoddya dit jaar 12 nieuwe nummers uitbrengen en die worden door Music Hub gefaciliteerd. “Hiervoor krijg ik coaching in de vorm van muzikale en artistieke ontwikkeling, maar ook de live show die ik heel belangrijk vind gaan we onder de loep nemen. Zo wil ik in de toekomst gaan optreden met een behoorlijk grote band en daar komt nogal wat bij kijken. Dit gaat dan over mijn ‘hiphop kant’ maar in het Music Hub traject, belichten we ook mijn metal kant. Zo ben ik bezig om een metal collectief op te richten. Via Music Hub ben ik in contact gekomen met een aantal erg interessante arrangeurs en ik wil daar gebruik van gaan maken voor dit collectief.”

Omdat Akuma Jin als artiest erg breed bezig is, wordt Music Hub ook op verschillende fronten ingezet. Zo worden er externe coaches ingeschakeld om branding, marketing en artistieke ontwikkeling aan te kunnen pakken en zo van Nawoddya een nog meer all round artiest te maken.