Speeddates met redacteurs

Op 12 september organiseerde Tilt voor het eerst een redactiedag voor de talenten uit WOLK en het Lettertypecollectief uit Kortrijk, een ontwikkelingstraject gekoppeld aan Memento Woordfestival. In de LocHal kwamen zij bijeen voor een lezing van Lidewijde Paris over het uitgeverslandschap in Nederland. Aansluitend gingen zij met zeven redacteurs van literaire uitgeverijen en tijdschriften in gesprek tijdens speeddates van vijf minuten. De redacteurs hadden vooraf werk van de talenten gelezen en constructieve feedback voorbereid. Door de korte ontmoetingen kwamen zij met elkaar in contact, en kon er een connectie gemaakt worden.

Behoefte van uitgeverijen

Literaire uitgeverijen zijn altijd op zoek naar het nieuwe literaire talent om in de gaten te houden, maar in de praktijk is het lastig om juist die nog onbekende stemmen te vinden. Dat komt doordat de tijd van een redacteur vaak gaat zitten in de begeleiding van de auteurs uit het fonds, maar ook omdat literaire talentontwikkeling nu eenmaal niet wijd verspreid is in Nederland. Schrijfopleidingen zijn schaars en veel jonge schrijvers vestigen zich in de Randstad. Daar komen zij op de radar van uitgeverijen, maar buiten de Randstad is het een stuk lastiger om contact te leggen met een uitgever, zeker omdat de meeste uitgeverijen geen ongevraagde manuscripten meer accepteren. Dat toont het belang van een provinciaal talentontwikkelingstraject zoals WOLK goed aan: door literaire talenten te begeleiden vanuit het veld, kan de connectie naar de markt makkelijker gemaakt worden. 

Esther Hendriks (De Arbeiderspers): "Voor ons is dit een heel prettige manier om jong talent te ontmoeten. Ik heb met een aantal van hen contact gelegd, wie weet wat ervan gaat komen. Dus wat dat betreft was het een zeer fijne en welkome dag."