Ruim één jaar geleden werd Tessa benaderd door Ron Dirven, directeur van het Vincent van Gogh Huis en gastcurator bij de tentoonstelling Dongen Revisited. Dongen is een van de vroegste kunstenaarsdorpen in Nederland. In de grootse tentoonstelling Dongen Revisited wordt de fascinerende historie van kunstenaarsdorp Dongen belicht, met o.a. werken van August Allebé, Jozef Israëls, Max Liebermann.

Toen versus nu

Naast het exposeren van tekeningen en schilderijen uit de 17e tot 19e eeuw, richtte het museum één van de zalen in met werk van hedendaagse kunstenaars die zich spiegelen aan het werk van hun 19e eeuwse collega’s. Hiermee laten zij zien dat het verlangen naar identiteit, eenvoud en traditie niets aan actualiteit heeft verloren.

1936

"Bij het thema Verlangen naar Holland denk ik aan het boerenleven. Ik zie het schilderij van De aardappeleters van Van Gogh en De stier van Paulus Potter voor me, maar ook het cliché van de Brabantse boer met zijn varken gezicht en de boerin die meer weg heeft van een heks. Ik kan me voorstellen hoe Dongen door dit soort clichés, in de 19de eeuw door stedelingen, gezien wordt als een plek waar de tijd heeft stilgestaan. Een plek waar de authentieke Nederlandse cultuur bewaard is gebleven.  

In tegenstelling tot de kunstenaars die hier tentoon worden gesteld ben ik niet geïnteresseerd in het boerenleven, maar in het 19de-eeuwse Oriëntalisme. Een stroming waarbij Europese kunstenaars de westerse beschaving met al zijn conventies achter zich laat om in exotische culturen op zoek te gaan naar het eenvoudige authentieke leven. In beide gevallen verruilen de kunstenaars het alledaagse leven voor een romantische werkelijkheid, waarbij de schilder zich vrij voelt om de realiteit naar eigen hand te zetten wanneer het de visuele zeggingskracht van het werk ten goede komt."

Meer over Tessa

1939

De tentoonstelling was een groot succes, met lovende reviews van NRC, Trouw en het AD.

Wil je contact opnemen?

Mail naar Coördinator jump!