PLAN Brabant organiseert in oktober 2021 PLAN Kickstart, een zes dagen durende showcase voor afgestudeerden van Fontys Hogeschool voor de Kunsten en Toneelacademie Maastricht. Het gaat om een selectie van makers, of uitvoerenden met maakambities. Gedurende deze zes dagen zal in Eindhoven, Breda en Tilburg het werk van 18 makers te zien zijn.  

PLAN was het zat, dat online kennismaken met het werk en de makers van morgen. Twee hele generaties die hun afstudeerwerk niet hebben kunnen laten zien. Het begon zo hard te knagen dat de redactie van de tien samenwerkende podiumkunstinstellingen binnen PLAN besloot om zelf het initiatief te nemen. 

In samenspraak met de twee zuidelijke opleidingen in Tilburg en Maastricht werd een selectie gemaakt. “Het is nadrukkelijk een selectie en niet de selectie. We wisten van tevoren dat we nooit iedereen zichtbaar konden maken. Maar dat wilden we niet in de weg laten staan van iets te DOEN. ”, aldus coördinator Andrea van Wingerden.

Van Fontys wordt afstudeerwerk getoond van de master Choreografie, de Dansacademie en ACaPA (circus). Van Maastricht zijn afstudeerders van Regie en Performance te zien. Elke dag is een vaste route te doorlopen van drie tot vier makers.

Op 16 en 17 oktober strijkt PLAN Kickstart neer in Eindhoven bij o.a. United Cowboys en PandP. Op 20 en 21 oktober landt de showcase bij Podium Bloos in Breda. De laatste twee dagen, 22 en 30 oktober, vinden plaats bij Festival Circolo in Tilburg en staan in het teken staan van circus.

De partners van PLAN stopten vorig jaar al een bedrag van €140.000 in een coronafonds om de gevolgen van de pandemie bij makers in hun omgeving iets te verzachten. “We zien nu dat bij makers de allergrootste behoefte ligt bij het presenteren van werk. En voor ons ook. We willen kijken, ervaren, ontmoeten en in gesprek met de onzichtbare makers van morgen”, aldus Leonie Clement van Festival Cement.
PLAN Kickstart wordt mogelijk gemaakt met Coronasteun en met een bijdrage van Stichting Dioraphte, die al vroeg signaleerde dat er een hiaat aan het ontstaan was in presentatiekansen voor jonge makers.

Check programma & tickets