Als talent heb je de mogelijkheid om een pitch trainingen te volgen. Dit wordt gedaan ik kleine groepjes van vijf, waardoor iedereen persoonlijk feedback kan krijgen en er interactie plaatsvindt. Ik heb mezelf ingeschreven bij de workshop ​B hungry & get fed ​
​ van Marlies Leupen. Bij deze specifieke workshop ligt de focus op het overtuigen van mensen met je verhaal.Ondanks de duidelijk omschrijving (vooral op Marlies van Leupen haar eigen website) blijft het toch altijd een verrassing hoe de dag daadwerkelijk gaat verlopen.

De dag begon met een kop koffie en een korte kennismakingsronde. Daarna gingen we direct van start. Marlies vroeg of een van de deelnemers in 2 minuten iets kan vertellen over waar hij of zij mee bezig is. Afwachtend keken we elkaar aan. Justus beet het spits af. Hij vertelde over de productie ​Zonder Grensen ​ waar hij mee bezig is. De volgende vraag van Marlies was aan de rest van de groep. Wat heeft Justus nu eigenlijk verteld?

Ondanks dat we uiteindelijk het samen voor elkaar kregen om het gehele verhaal terug te halen, viel het mij persoonlijk tegen hoe moeilijk dit was. 


De eerste reactie is natuurlijk om dit in een zin samen te vatten. Hij maakt een documentaire over brandweerlieden in Afrika. Maar dat was te simpel. Nee, Marlies wilde dat wij het hele verhaal opnieuw zouden reproduceren. Zin voor zin. Dit bleek een stuk moeilijker te zijn. Het begin konden we allemaal nog herinneren. Hier vertelde hij dat hij in zijn kindertijd gek was op avonturenverhalen. Daarna ging het snel bergafwaarts. Hoe informatiever en abstracter zijn verhaal, des te moeilijker het was.

Grappige, beeldende en persoonlijke stukken van het verhaal stonden mij goed bij. En ondanks dat we uiteindelijk het samen voor elkaar kregen om het gehele verhaal terug te halen, viel het mij persoonlijk tegen hoe moeilijk dit was. Zelfs bij de herkansing scoorden we niet veel beter. Wat jammer is. Met dit nieuwe inzicht zou het namelijk hypocriet zijn als ik boos wordt wanneer iemand mijn verhaal niet meer weet dat ik nog geen minuut geleden verteld heb.

Na dit experiment gaf Marlies ons 5 punten die ons helpen bij het maken van een overzichtelijk verhaal die mensen beter zou bijstaan. De punten zijn als volgt : Als ik kijk naar ..., Dan denk ik…, Daarom wil ik…., Dit zijn mijn wapenfeiten…… en Dit heb ik al bereikt nu ben ik op zoek naar……. Hiermee gingen we aan de slag. We moesten deze zinnen kort aanvullen aan de hand van een zelfgekozen casus. Vervolgens moesten we alle vijf (opnieuw) ons verhaal doen.

Grappige, beeldende en persoonlijke stukken van het verhaal stonden mij goed bij.


Het is nu niet opeens dat we alle problemen getackeld hebben en dat we op commando prachtige verhalen kunnen produceren. Natuurlijk vervielen we nog steeds in een oud patroon. Daarbij word je door dit nieuwe inzicht heel bewust van je eigen woorden waardoor je over ze gaat struikelen. Desalniettemin heeft deze workshop mij concrete handvatten gegeven om mee aan de slag te gaan, zodat mijn volgende verhaal interresant genoeg wordt verteld.