Waar is het bed nu te koop?

Iris: “Logische vraag. Het bed is nog niet te koop, al had ik dat natuurlijk wel gewild. Kijk: het ontwerpen van zo’n product is één, maar het ook echt rendabel in de markt zetten is twee. Daar komt zo ontzettend veel bij kijken. Er moeten handleidingen bij, juridisch moet alles afgedekt zijn, de productie en logistiek moeten goed geregeld zijn, je moet aan de wettelijke normen voor opklapbedden voldoen. Om maar een paar dingen te noemen. Ik ben erachter gekomen dat het mij niet ligt om Piece of Comfort in mijn eentje in de markt te zetten. Dus daar zoek ik nu een partnerbedrijf voor. Ik ben al zo ver, maar net voor dat laatste stuk heb ik een andere partij nodig.”

Waar is het bed nu te koop?
Waar is het bed nu te koop?

Waaraan merkte je dat het proces nu stokt?

Iris: “Mijn kracht zit in het ontwerpen. Het bedenken van nieuwe oplossingen voor bestaande vraagstukken: dat is waar ik energie van krijg. Mijn andere afstudeeropdracht ging over het langer goedhouden van groenten in de koelkast, om voedselverspilling te voorkomen. Voor Cure Afvalbeheer Eindhoven werk ik nu vanuit Bureau Zeewaardig aan een project om afvalscheiding nog verder te verbeteren. Maar op de achtergrond ben ik toch altijd met het bed bezig geweest. Ik kan het niet loslaten. Het is dan frustrerend om te merken dat nét dat laatste stuk er niet van komt. Daarnaast is het niet mogelijk om al je tijd aan dit project te besteden, want je moet natuurlijk ook nog eten. Het erkennen van dat ik daar een ander voor nodig heb, is al een stap in de goede richting.”

Wat is jou bijgebleven van je tijd bij Design to Market?

Iris: “De begeleiding door coach Bernard Luttikhuis (technisch architect bij ASML, red.) was prettig. Op dat moment zaten nog best wat technische vraagstukken in mijn ontwerp. Ik had een heel goede band met hem, en ben ook meerdere keren bij ASML geweest. Overall heeft hij me geholpen op een meer technische manier naar mijn werk te kijken. Het is nog steeds niet mijn expertise, maar ik weet nu wel beter welke technische vragen ik moet stellen en waar ik rekening mee moet houden. De coaching van Bernard heeft er toe geleid dat we tijdens het Design to Market traject een nieuwe versie van het bed konden ontwikkelen en maken, ook dankzij de hulp van ontwerper Ivo van den Hurk. Een partner die ik tijdens het traject heb leren kennen en van grote waarde is geweest. En dat nog steeds is trouwens: ook afgelopen zomer heeft Ivo me weer enorm vooruit geholpen.” 

Bernard: “De match met Iris was meteen goed. Vanuit mijn ervaring bij ASML kon ik haar coachen om van een plan en een model naar een product te komen. Ik hielp haar zoveel mogelijk on the job, en liet haar daarbij in de lead. Het is belangrijk dat je zelf ontdekt wat je kunt en waar nog ontwikkeling nodig is. Daar leer je uiteindelijk het meest van. Ook haar ontwerp sprak me aan. Jaren geleden ben ik door een burn-out tijdelijk uitgevallen op het werk. Ik weet dus hoe belangrijk het is om voor, na en tijdens het werken voldoende ruimte voor rust en ontspanning te maken.”

Contact je Bernard nu nog weleens? 

Iris: “Het is niet dat we elkaar wekelijks spreken, maar ik weet wel dat ik hem kan benaderen als ik weer met een technische vraag zit. Van de zomer bijvoorbeeld, en hij helpt me dan met veel plezier verder. Het is waardevol dat ik op zo iemand kan terugvallen. Zonder dit traject was ik waarschijnlijk niet bij hem of ASML terecht gekomen.” 

Bernard: “We hebben daar in die tijd niet expliciet iets over afgesproken. Maar als je fijn samenwerkt, dan weet je dat zoiets kan. Iris mag me altijd bellen als ze een vraag heeft. Ik vind het leuk om te helpen of adviseren, als ik dat kan.”

Qua loopbaan en carrière heeft Piece of Comfort je veel gebracht, vertelde je. Wat bijvoorbeeld?

Iris: “Buiten de lessen die ik er tot nu toe uit heb gehaald, was het goed voor mijn professionele netwerk. Ik gaf les bij Avans Hogeschool, daar kwam ik via via terecht doordat ik Design to Market op Dutch Design Week stond. Ook Zeewaardig, het bureau voor service design waar ik nu werk, kwam op die manier op mijn pad. Het heeft mijn professionele netwerk groter gemaakt.” 

Bernard: “Iris is super gedreven. Tijdens Design to Market heeft ze in korte tijd veel opgeleverd. Dat is haar kracht. Ik hielp haar soms wat af te remmen. Even uit het proces te stappen en te kijken: waar ben ik nu mee bezig? Wat heeft prioriteit, en wat kan later? Zo kon ze haar enthousiasme nog gerichter inzetten.”

Welke les die je leerde tijdens Design to Market was voor jou een eyeopener?

Iris: “Als ontwerper zet ik me graag in voor maatschappelijke vraagstukken. Ik doe dus dingen die ik leuk en belangrijk vind om te doen. Dat is ontzettend fijn, maar er hoort ook een valkuil bij. Als je niet uitkijkt, ben je geneigd opdrachten bijna gratis te doen. Terwijl, ook ‘denkuren’ mag je in rekening brengen, naast de kosten voor een concept, ontwerp of product. Het kijken met die zakelijke blik heb ik meegekregen tijdens Design to Market. Hoe pak je dat nou aan? En hoe verantwoord je nu dat dit de kosten zijn? Natuurlijk is het nog steeds zoeken, soms. Maar dat ik hier nu bewuster mee omga, was nodig om de volgende stap in mijn carrière te zetten.”

Bernard: “Ook voor mij was de samenwerking met Iris leerzaam. Ik ben in het coachingstraject gestapt omdat ik nieuwsgierig was. Iris is jong, toen net afgestudeerd. Bovendien werkte ze aan een product van begin tot eind. Bij ASML is mijn werk uiteindelijk maar een klein onderdeel van de hele machine. Ik coach daar ook, maar dat is anders dan het coachen van een jong talent buiten de muren van ons bedrijf. Dus alles bij elkaar gaf dit traject mij ook weer nieuwe energie.”

Meer over Design to Market