“Het afgelopen half jaar ben ik door een heel proces gegaan, ik weet nu veel beter waar mijn sterktes en minder sterke punten liggen. Door veel te sparren met een van de andere ontwerpers, Iris, die in mijn peer-groep zit en inmiddels ook echt een vriendin is. Ook het samenkomen met de hele groep is heel fijn. Het is zo waardevol om met mensen te zijn die elkaar begrijpen, zonder veel uit te leggen. In de masterclasses komt veel aan de orde over onze eigen kwaliteiten en hoe daarop te focussen”, vertelt Rebekka. “Ik richt me nu meer op samenwerkingen met anderen, want je kunt echt van elkaar leren en elkaar versterken. Juist ook multidisciplinair werken vind ik heel interessant en mensen samenbrengen die verschillende kwaliteiten hebben.”
 
Implementatie design
Het samenbrengen van verschillende mensen, komt terug in de projecten die Rebekka doet bij de Zeeuwse gemeenten. “In de afgelopen twee jaar heb ik met de gemeenten Goes, Middelburg, Vlissingen, Hulst, Terneuzen en Zierikzee gekeken hoe ze hun binnensteden aantrekkelijker kunnen maken. Daarbij deed ik veelal antropologisch onderzoek en bracht ik mensen bij elkaar om in gesprek te gaan over dit vraagstuk. Uit die opdracht kwam weer een nieuw project. Dat gaat over de culturele sector in de steden, hoe we die kunnen versterken”, vertelt ze. “Ik ben dan vooral de facilitator en bemiddelaar in die gesprekken. Wat zijn de ambities en wensen van alle betrokkenen? In co-creatie maken we dan concrete prototypes en plannen daarvoor. Ik noem het implementatie design, dat is wat ik doe.”
 
Nieuwe Instituut
“Ik ben echt onderdeel van het proces, ik geloof erin dat je als onderzoekend ontwerper moet weten wat er leeft bij de groep waarmee je werkt. Ik ben onderdeel van het ontwerpproces, zo kan ik mensen samenbrengen”, zegt Rebekka. “Ook bij de nieuwe opdracht voor het Nieuwe Instituut, richt ik me op het onderzoeksdeel. Het idee is om in september een fysieke bouwmarkt bij het Nieuwe Instituut te realiseren, waarin regeneratieve bouwmaterialen verkocht worden. Ik ga onderzoeken welke producten mensen daar willen zien. En willen ze die kopen of uitwisselen? Zonder Design to Market was ik daar nooit terecht gekomen, dus dat is wel heel bijzonder. Een nieuwe uitdaging waarbij het gelijk klikte.”
Naast haar projecten bij het Nieuwe Instituut en in Zeeland, is Rebekka bezig met een project rondom technologie in de ouderenzorg. “Ik vind het heel mooi om complexe maatschappelijke vraagstukken aan te pakken door verschillende vakgebieden samen te brengen. Ik werk met diverse ouderen- en zorginstellingen samen en heb gesprekken lopen met diverse partners hierover. Een multidisciplinair ontwerpteam opzetten, dat gaat me goed af.”

 

     
     

Aanmelden voor nieuwsbrief

Meer over Rebekka Strenk

Meer over Design to Market