Naast het delen van persoonlijke ervaringen in de Playground Residence, is het inzicht van Thijs Schrijnemakers, een van de initiatiefnemers en organisatoren van het project, onmisbaar voor het begrijpen van de bredere context en de impact van dit initiatief. Schrijnemakers biedt een duidelijk perspectief op de visie en doelstellingen van de Playground Residence. “De inspiratie achter de Playground Residence ligt in het verbeteren van de positie van professionele muzikanten.” Schrijnemakers legt uit: "Met The Playground Residence willen we de positie van professionele musici verbeteren, omdat dat hard nodig is. We streven een situatie na waarin het goed en gebruikelijk is om de tijd te nemen om toffe nieuwe muziek te maken en om ervaringen uit het werkveld uitgebreid met gelijkgestemden te delen." Dit streven wordt gerealiseerd door middel van residenties.

Op het moment van haar deelname was Roox bezig met het releasen van haar debuut EP. Ze omschrijft haar verwachtingen voor ze aan de residentie deelnam: "Ik mistte het heel erg om muziek te maken - vooral ook het muziek maken met nieuwe mensen, omdat ik al twee jaar met alleen dít project bezig was. Dus met een gezonde dosis spanning reisde ik naar Polen! Ik hoopte natuurlijk terug te komen met nieuwe muziek, maar nam mezelf voor om niet te focussen op hetgeen wat er uit zou komen."

8175

Haar tijd in Polen was niet alleen productief, maar ook een periode van zelfontdekking en hernieuwde inspiratie. Roox legt uit: "Het doel van de Playground Residence is eigenlijk ook het focussen op het proces in plaats van op hetgeen wat er uitkomt - dus voor mij was dat dan ook het focussen op het plezier terugvinden in het samen muziek maken, ongeacht van wat er nou uitkomt." In de residentie werkte ze samen met een diversiteit aan artiesten, experimenteerde met nieuwe instrumenten en methodes, en nam deel aan diepgaande gesprekken over creativiteit.

De activiteiten binnen de Playground Residence zijn erop gericht om muzikanten ruimte te bieden voor op praktijk gebaseerd onderzoek en innovatief werk. Schrijnemakers benadrukt de waarde van deze lange-termijnbenadering: “Een aantal keer per jaar organiseren we focusgroepen waarvan de uitslagen meegenomen worden in onderzoek naar residenties... Deelnemers blijven elkaar ontmoeten, blijven muziek maken én delen ervaringen met elkaar.” De aanpak van Playground Residence zorgt voor een inclusieve en ondersteunende omgeving voor muzikanten uit verschillende landen. "Wij werken samen met verschillende partnerorganisaties in de landen waarin wij opereren," legt Schrijnemakers uit. Deze partners helpen bij het realiseren van gelijke kansen en toegankelijkheid voor muzikanten uit diverse achtergronden.

8176

Roox's interactie met andere deelnemers was bijzonder vruchtbaar. "Ik heb met zowat de halve groep samengewerkt! Ik maakte verschillende liedjes, teksten of producties," zegt ze. Deze samenwerkingen blijven voortbestaan, met geplande voortzettingen met Nederlandse muzikanten die ze in Polen heeft ontmoet.

Terugkijkend op haar ervaring, spreekt Roox met grote enthousiasme: "Dit was voor mij de leukste tijd in mijn muzikale leven in tijden! Echt een hele grote aanrader voor medemuzikanten." Haar ervaring in de Playground Residence illustreert niet alleen de kracht van internationale samenwerking en artistieke uitwisseling, maar markeert ook een belangrijke mijlpaal in haar eigen artistieke reis.

Tot en met 31 maart kun je je hier nog inschrijven voor de volgende Playground Residence die in juli in Berlijn zal zijn.

Meer Music Hub Brabant nieuws: