7998

Timmy de Man is bassist van Changing Tides en erg enthousiast om deel uit te maken van Music Hub Brabant. “Om eerlijk te zijn, kende ik Music Hub niet dus ik moest wat onderzoek doen toen we werden gevraagd om hier aan deel te nemen. Ik heb toen enkele oud deelnemers gesproken, zoals mensen van de band Another Now en al snel werd duidelijk dat dit een hele mooie kans voor ons is. Dus zijn we nu met Daan aan het kijken hoe we dit traject gaan invullen. Zo zijn we op zoek naar een boeker en hopen we dus op Jera on Air te spelen, maar vanaf 2024 ook wat internationale shows te kunnen gaan spelen. Vooral Belgie, Frankrijk en Duitsland kunnen erg interessant voor ons zijn.”

Dergelijke gesprekken tussen artiest en mentor staan altijd aan de basis van het Music Hub Brabant traject. De band of artiest geeft aan hoe hij of zij Music Hub Brabant wil inzetten en samen met de mentor wordt gekeken hoe dat bereikt kan worden. Holthuis: “Vanuit 013 vinden wij talentontwikkeling erg belangrijk. Niet alleen in samenwerking met Music Hub Brabant, maar ook met bijvoorbeeld de Rockacademie. Wij zien daar een taak voor ons, want de talenten van vandaag zijn toch ook weer de headliners van morgen.”

Als groot poppodium wil 013 dus graag meedenken en werken aan talentontwikkeling. Directeur Frens Frijns legt uit dat dit vanuit de oprichting van 013 eigenlijk al belangrijk is. “Toen 013 in 1998 open ging werden eigenlijk 3 organisaties samengevoegd: Noorderligt, Batcave en Muzikantenwinkel, vooral vanuit de laatste twee werd er toen ook al aan talentontwikkeling gedaan.” De afgelopen 11 jaar stond Frijns aaan het roer bij 013, met een achtergrond die diep geworteld ligt in de muziek en cultuursector, heeft Frijns zich ontwikkeld tot een visionaire leider, bekend om zijn innovatieve en vooruitstrevende benadering van muziekevenementen en -beheer.

Frens Frijns begon zijn carrière in de muziekindustrie waar hij al snel opviel door zijn passie voor live muziek en zijn talent voor organisatie. Voordat hij bij 013 kwam, had hij al een aanzienlijke ervaring opgedaan in de sector, waaronder als programmeur bij de Effenaar. “013 was het eerste speciaal voor popmuziek ontworpen gebouw van de Benelux en in de jaren daarna is elke zaal in Nederland verbouwd tot een dergelijk poppodium. Daarnaast was het ongehoord voor Nederlandse begrippen dat 013 een capaciteit had van 2000, wat het in 1998 veruit het grootste poppodium van Nederland maakte. Hierdoor was 013 als zaal erg interessant voor boekers en artiesten en ben ik altijd erg geinteresseerd geweest naar de ontwikkeling ervan.”

Frijns staat bekend om zijn scherpe visie op de rol van muziekpodia in de hedendaagse cultuur. Hij benadrukt het belang van live muziek als een middel voor culturele expressie en gemeenschapsvorming. Zijn aanpak kenmerkt zich door een sterke focus op diversiteit en inclusiviteit, zowel in de programmering als in het bereiken van een breed publiek. “Gedurende de jaren is ons profiel wat belegender geworden. Wij focusten ons vooral op de ‘muziek van gisteren’ zoals we dat noemen. Dus wij programmeerden niet per se de muziek van vandaag en nog minder de muziek van morgen, daarnaast waren wij erg sterk in heavy muziek. Na de verbouwing van 8 jaar geleden, hebben wij besloten om het programma juist wel meer naar de muziek van vandaag en morgen te trekken en een actueler aanbod te creëren. Toen hebben we nieuwe peilers onder 013 gebouwd, zoals een sterker aanbod in hiphop, elektronische muziek en alternative mainstream.”

7997

“Die verschuiving maken was een behoorlijke uitdaging. We hadden gelukkig wel een troef achter de hand, namelijk een verbouwde zaal met een capaciteit van 3000 man, wat ons weer een unieke positie gaf in de Benelux. Uiteraard moesten we boekers wel laten zien dat we ook in deze stromingen goed waren en dat we een dergelijke show kunnen verkopen. Ik denk dat wij heel krachtig zijn in wat we doen en alsmaar krachtiger worden, waardoor we op een gezonde manier de toekomst in kunnen. We hebben die peilers en dat is een goede leidraad.”

013 is als team erg fanatiek en ondernemend, Frijns: “Ik denk niet dat er in Nederland een popzaal is die zo ondernemend is als 013 met alle dingen die we opzetten en bedenken, zoals Woohah. Het is erg fijn om te zien dat deze organisatie de kracht heeft om daar de schouders onder te zetten.” En dus kan 013 gezond de toekomst in. “In 2023, ons jubileum jaar, hebben we ruim 100.000 bezoekers meer gehad dan ons absolute record jaar ooit. Uiteraard is het voor ons als poppodium veel belangrijker dat we de ‘mooie snoepjes’ kunnen krijgen met onze programmering, maar ik ben er wel erg trots op dat we dit record hebben neergezet.”

Door zijn werk bij 013 heeft Frijns een belangrijke bijdrage geleverd aan de muziekcultuur in Tilburg en ver daarbuiten. Hij wordt gezien als een belangrijke speler in de muziekindustrie, iemand die niet alleen de belangen van het poppodium behartigt, maar ook die van de artiesten, de muziekliefhebbers en de bredere gemeenschap. Met het oog op de toekomst blijft Frijns zich inzetten voor de groei en ontwikkeling van 013 en de muziekcultuur in het algemeen. Zijn ambitie om innovatieve muziekervaringen te creëren en nieuwe talenten te ondersteunen, blijft een drijvende kracht achter zijn succesvolle leiderschap.

De viering van het 25-jarige bestaan is meer dan een terugblik; het is een vooruitstrevende ode aan de muziek. Met een programma dat de veelzijdigheid van het Nederlandse muzieklandschap etaleert, staat de avond bol van talent en diversiteit. De Staat, met hun genre-overschrijdende klanken, neemt de ereplaats in als headliner, terwijl Sef's verhalende hip-hop en Coloray's synth-gedreven beats het Tilburgse publiek zullen betoveren. Nusantara Beat voegt een exotische dimensie toe met hun Indonesische klanken, en Penny Roox belooft met haar melancholische pop de gevoelige snaar te raken.

Het jubileum van 013 is niet alleen een viering van het verleden, maar ook een belofte voor de toekomst. Een toekomst waarin het podium blijft fungeren als een katalysator voor muzikale innovatie en een broedplaats voor nieuw talent. Met een recordaantal bezoekers in het jubileumjaar en een programmering die blijft verrassen, bewijst 013 dat het meer is dan een podium; het is een levend monument voor de muziek en haar onuitputtelijke kracht om mensen te verbinden. "013 bestaat 25 jaar... and the beat goes on!"

Hier kom je alvast in de stemming met de juiste Spotify playlist

Overig Music Hub Brabant nieuws: